Megújult az Arany János utca a Dunától a Tüköry utcáig

2022.02.04. 16:52
A belvárosi közterület 33 új fával és nyolc bokorfával, 1200 évelő és egynyári növénnyel, kerékpártárolóval, új utcabútorokkal, gyalogosbarát járdákkal, valamint egy utcai ivókúttal is gazdagodott a Duna felőli részén.

Az Arany János utcában, ahol korábban nem volt jelentős zöldfelület, a felújítás két ütemben történik – közölte a belvárosi önkormányzat. A most átadott első szakaszon, a Széchenyi rakpart és a Tüköry utca között 2021. július elején indultak a munkálatok.

A tervezetten 2022 márciusában induló második ütemben a Nádor utcától egészen a Podmaniczky térig újul meg a teljes Arany János utca, ilyen módon összekötve a Dunát a belvárosnak 2019-ben 82 új fával kiserdővé alakított impozáns terével.

Arról is beszámolt az V. kerület vezetése, hogy az Arany János utcában elültetett fákat az utca teljes szakaszán történt közműkiváltás eredményeképpen három különféle technológiával, hagyományosan, gyökércellarendszerrel, illetve úgynevezett Stockholm-módszerrel telepítették.

A közlemény szerint mindegyik ültetett fa a belvárosi beruházásokban már megszokott módon, nagy méretű, többször iskolázott, 30-35 centiméter törzsátmérőjű várostűrő fajta. Növénykazettákba nyolc bokorfát és több mint 1200 évelő növényt ültettek el, amelyek fenntartásához öntözőhálózatot építettek ki.

A kiszélesített gyalogosbarát járda, az úttest és a rendezett parkolósáv is természetes kőburkolatot kapott. Padokat, kerékpártámaszokat, hulladékgyűjtő edényeket és egy utcai ivókutat is kihelyeztek. Emellett az új utca immár akadálymentes, a gépjárművek közlekedése a gyalogosokéval egy szintre került.

A meglévő lámpafejeket korszerű LED-esre cserélték. A teljes fejlesztésben az V. kerületi önkormányzat mintegy száz fát ültet a megújuló Arany János utcában – ismertette az MTI.