Több mint 200 megfigyelőt küldene a magyar választásra az EBESZ

2022.02.05. 09:43
Teljes körű választási megfigyelési misszió kiküldését javasolta a 2022-es magyarországi választásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) belül működő Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR).

A döntés előzménye, hogy január közepén 62 európai parlamenti képviselő levelet írt az ODIHR  igazgatójának, azt kérve, hogy a szervezet küldjön teljes körű missziót a magyarországi választásokra. A politikusok akkor azt írták, hogy a voksolás szerintük „nem a legmagasabb szintű demokratikus normák szerint” fog lezajlani. Előttük már húsz magyarországi civil szervezet is hasonló kéréssel fordult az uniós szervezethez.

Az ODIHR végül péntek este publikálta az ajánlását. Azt javasolják, hogy 18 megfigyelő érkezzen Magyarországra a szavazás előtti kampány országos megfigyelésére, a szavazás napjára pedig további 200 ellenőrt küldenének az országba.

Az ODIHR ajánlása elsősorban egy olyan delegáció jelentésén alapul, amely január 17–21. között járt Magyarországon, hogy felmérje a helyzetet. A küldöttség tagjai több kormányzati és nem kormányzati szereplővel találkoztak. Az ajánláshoz csatolt jelentésükben azt írták: különösen fontosnak tartják annak vizsgálatát, hogyan működik a gyakorlatban a módosított választási törvény, a választói regisztráció, a választási adminisztráció, és hogy milyen a kampány.

Ez utóbbival kapcsolatban azt írták, hogy a szavazók megvásárlásától és megfélemlítésétől tartanak, valamint attól, hogy a választásokról szóló médiaközvetítés egyoldalú lesz. A delegáció tagjai  emellett szükségesnek ítélték a kampányfinanszírozás átláthatóságának, valamint a panasz- és fellebbezési eljárások hatékonyságának az ellenőrzését is. Hozzátették: azt is indokolt tanulmányozni, hogy a népszavazásnak a parlamenti választásokkal egy időben történő  megtartása milyen hatást gyakorol a voksolásra.

Teljes körű missziót eddig korábban egy uniós államban, Bulgáriában javasolt az EBESZ szervezete. Akkor egyébként ezt nem is sikerült megvalósítani, mivel nem tudtak elég megfigyelőt toborozni a misszióhoz. A korlátozott misszió részeként ennél jóval kevesebb megfigyelő érkezhetne, annak nem képezik részét azok a megfigyelők, akik csak a szavazás napjára érkeznek.

Az ajánlás kiadását követően most ismét megkezdődik a megfigyelők toborzása a teljes körű misszióra. A megfigyelési missziók tagjai lehetnek az EBESZ résztvevő államainak tapasztalt választási ellenőrei, akiknek kiutazási költségeit a küldő országok állják. Megjegyzendő azonban, hogy idén áprilisban választások lesznek Európán belül Szerbiában és Franciaországban is, ezért könnyen előfordulhat, hogy az EBESZ nem tud teljes körű missziót küldeni Magyarországra – írja a Népszava.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa egyébként nemrég arról beszélt egy interjúban, hogy a megfigyelésen kívül nem sokat tehetnek azért, hogy szabad és tisztességes legyen a magyarországi választás.