Már a beszerzésük előtt tudni lehetett, hogy veszélyesek a lélegeztetőgépek

D MTI20200509013
2022.02.05. 17:24
Magyarország kormánya 178 milliárd forintért vásárolt 6258 lélegeztetőgépet Vinod Sekhar maláj üzletembertől még 2020-ban.

A MalaysiaNow szerint brit kutatóorvosok az üzlet előtt egy hónappal már nyilvánosságra hozták, hogy a lélegeztetőgépek közül a kínai Shangrila 510S típus nem alkalmas arra, hogy intenzív osztályon dolgozzanak vele, mivel 

nem felel meg a biztonságos használat követelményeinek, és a betegek életét is veszélyeztetheti.

A géppel kapcsolatos vizsgálatról 60 oldalas jelentés készült Nagy-Britanniában, ezt követően az egészségügyi tárca 750 ilyen típusú berendezést vont ki a forgalomból.

Ugyancsak probléma volt egy másik modellel, az SH300-as típussal, amelyből a magyar kormány szintén vásárolt Vinod Sekhartól, akinek az érdekeltségébe tartozó Petra Group irodáiban a maláj hatóságok pénzmosás és adócsalás gyanúja miatt tartottak vizsgálatot 2021 őszén.

Erről a modellről kiderült, hogy legalább hat ember halálát okozta Kolumbiában, mivel a gépek többször is váratlanul leálltak, ráadásul helytelen adatokat továbbítottak.

(Borítókép: A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket pakolnak ki egy Kínából érkezett repülőgépből a Liszt Ferenc repülőtéren 2020. május 9-én. Fotó: Botár Gergely / MTI / kormany.hu)