Kiszámolták, mennyire halálos az omikron Magyarországon

DBZOL20211215022
2022.02.05. 14:32
Az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője, Dr. Vattay Gábor kiszámolta, mennyire halálos Magyarországon az omikron-variáns. Úgy véli, az ötödik hullám nagyjából feleannyi áldozatot ejt majd, mint amennyit a negyedik, delta-hullám követelt.

Dr. Vattay Gábor professzor számításai szerint a Covid–19 delta-variánsa tizenegyezer fővel növelte a halálos áldozatok számát Magyarországon, míg az ötödik hullámtól körülbelül ötezerötszáz halálesetre számíthatunk, mely negyvenhatezer-ötszázra egészítené ki az összes eddigi elhunyt koronavírusos beteg számát.

A professzor leírta a Portfoliónak küldött elemzésében, hogy az előző hétvégén tetőzött az országos esetszám, kedd óta pedig csökkenő tendenciát mutat. Ezzel kapcsolatosan hozzátette:

A kilátások sem változtak, március első napjaira levonul a járványhullám, hacsak egy újabb variáns ismét fel nem tűnik. Most már elegendő információnk van ahhoz, hogy megállapítsuk, mennyivel követelhet kevesebb áldozatot az omikron-, mint a delta-hullám. Ez azért is fontos, mert arra számíthatunk, hogy a következő években ősszel és télen hasonló nagyságú Covid–19-járványok még elő fognak fordulni.

Az összes korábbi hullám során megfigyelhettük, hogy a megbetegedési esetek tetőzésének időpontját öt nappal követően tetőzött a kórházi esetek száma, majd újabb öt nap elteltével a halálesetek száma is elérte csúcspontját. A regisztrált megbetegedések kettő százaléka alakult halálesetté, a kórházi ápoltaknak pedig napi szinten 2,39 százaléka halt meg, vagyis minden negyvenedik koronás ápolt hunyt el a magyar kórházakban. Az ötödik hullám során megváltoztak az arányok:

Az eseteknek egyelőre, csak nagyon durván becsülve, mintegy hat ezreléke vezethet halálozáshoz, szemben a korábbi kettő százalékkal. A kórházi ápoltaknak naponta 1,9 százaléka hal meg, ami minden ötvenedik embert jelent. Vagyis óriási a javulás a betegek kórházba kerülése és halálozása szempontjából, azonban az ápoltak napi esélyei csak kismértékben javultak.

Mindennek megállapítása után a professzor úgy véli, hogy a következő hét folyamán még növekedni fognak a napi halálozások, amelyek napi szinten akár a százat is meghaladhatják. Az omikron-variáns terjedése során regisztrálták idáig a legtöbb megbetegedéses esetet, és enyhébb lefolyása miatt ez a változat vélhetően sok nem regisztrált megbetegedést is okozott, ezért arra kell következtetni, hogy bár fertőzőbb a korábbi variánsoknál, mégis kevésbé halálos.

Az ötödik hullámra becsült ötezerötszáz halálos áldozat szinte pontosan megegyezik a 2015-ös influenzajárvány áldozatainak számával. A professzor emiatt úgy gondolja, így már jogos az omikron-hullámot egy influenzajárványhoz hasonlítani.

(Borítókép: A Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztálya 2021. december 15-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)