Kétszázezerért juthatnak hozzá a választók adataihoz a képviselőjelöltek

2022.02.06. 10:47
Az április országgyűlési választásokon induló jelöltek választókerületenként 200 ezer forintért juthatnak hozzá a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevéhez és lakcíméhez – írja az MTI.

Az adatokat az illetékes egyéni választókerületi választási iroda adja ki az országgyűlési képviselő-jelöltek kérésére. Ugyanakkor csak azok kérhetik ki az információkat, akik összegyűjtötték az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást a választókerületben, és a választási bizottság nyilvántartásba vette őket hivatalos jelöltként. Továbbá igazolniuk ki azt is, hogy befizették az adatszolgáltatási díjat az NVI számlájára, amely jelenleg 200 ezer forint. 

Az országos listát állítani tudó pártok is megkaphatják ezeket az adatokat, nekik 18 millió 600 ezer forintot kell fizetniük az NVI-nek, hogy az összes választókerület választópolgárinak nevéhez és címéhez hozzáférést kapjanak. Az igénylők az adatszolgáltatást nem, életkor vagy lakcím szerinti csoportosításban kérhetik a választási szervtől.