Érkezik az emelt összegű gyed és gyod

2022.02.06. 12:12
Sok család kap a napokban az eddigieknél nagyobb összegű gyermekgondozási díjat (gyed), mert ők is részesülnek a minimálbér és a garantált bérminimum idei emelésének előnyeiből – emlékeztetett Zsigó Róbert, a családokért felelős államtitkár vasárnapi MTI-nek küldött közleményében.

Zsigó Róbert, a családokért felelős államtitkár jelezte, hogy a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően 2022-től már magasabb a minimálbér, mint amennyi 2010-ben az átlagbér volt, ezért a gyermekgondozási (gyed) és a gyermekek otthongondozási díj (gyod) összege is emelkedett.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten kezeli a családok támogatását, és ez a gyod esetében sincs másképp. Mivel január elsejétől nőtt a minimálbér, bruttó 200 ezer forint lett a gyod összege is, amit 2019 óta kapnak azok a családok, amelyek tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket ápolnak otthon, így ennek az összege három év alatt a duplájára emelkedett. Kiemelte:

A minimálbér emelésnek köszönhetően bruttó 280 ezer forintra nőtt a gyed maximális összege, ami mára több mint két és félszer annyi, mint amennyi 2010-ben volt.

Zsigó Róbert kitért arra is, hogy a diplomás gyed esetében a gyermeket nevelő, alapképzésben részt vevő hallgatók már bruttó 140 ezer, a mesterképzésben részt vevők pedig bruttó 182 ezer forintot kapnak.

Zsigó Róbert elmondta, hogy bő egy évtized alatt több mint három és fél szeresére, 3500 milliárd forintra növelte a kormány a családtámogatásokra fordítható költségvetési összeget, ami a GDP 6,2 százaléka.

Ez az uniós és világ szinten is az elsők között jegyzett támogatási arány a családok védelmét szolgálja; célja, hogy Magyarországon egyre könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni és gyermeket nevelni – jegyezte meg a családokért felelős államtitkár. Zsigó Róbert hangsúlyozta, hogy Magyarország családbarát ország és a kormány továbbra is a családokért dolgozik.