Titkosszolgálati akcióval készülhettek a Magyar Nemzeten megjelent interjúk?

2022.02.06. 16:14

Az Átlátszó arról ír, hogy titkosszolgálati manőverekre emlékeztető akciót keretében készülhettek azok a felvételek, amelyeket a Magyar Nemzet hozott nyilvánosságra az elmúlt napokban. 

Ahogy korábban megírtuk, a Magyar Nemzet egy több órás Skype-interjú több részletét is publikálta, amelyben többek között Andrej Noskó, a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) volt igazgatója és egy videós újságíró, Kálmány Mátyás is megszólalt. 

A téma mindkettejük esetében Magyarország nemzetközi megítélése és a hazánkról tudósító újságírók elfogultsága volt. Andrej Noskó például arról beszélt, hogy a külföldi újságírók torz képet festenek az Orbán-kormányról, mert nem beszélik a nyelvet, és csak másodlagos forrásból, magyar kormánykritikus újságíróktól tájékozódnak az ország dolgairól. 

Kálmán Mátyás pedig egy másik interjúrészletben azt mondta, hogy az NGO-k manipulálják az újságírókat, hogy így érjék el náluk, hogy azt írják, amit a médiában vissza akarnak hallani. 

Az Átlátszó arról ír, hogy csőbe húzhatták a Magyar Nemzethez került felvételen szereplőket, hogy olyan dolgokat mondassanak ki velük, amely egybevág a magyar kormány narratívájával. Kamu álláshirdetésekkel toborozhatták ugyanis az interjúalanyokat, akik úgy tudták, hogy egy alapítvány vezetésére jelentkeztek, amelynek célja a koronavírus-járvány alatt előforduló emberi jogi visszaélések kezelése, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés, a szólásszabadság és az információszabadság elősegítése. 

videóhíváson keresztül zajlott (ál)állásinterjúkról képernyőmentéseket is készítettek olyan személyek, akik elmondták az Átlátszónak, hogy ők is jelentkeztek az alapítványi munkára. 

A cikkből azonban nem derül ki, hogy kinek a megbízásából készülhettek valójában az állásinterjúk, ahogy arról sem tudni semmit, manipulálhatták-e esetleg a Magyar Nemzetben nyilvánosságra hozott interjúkat, vagy a szereplők ettől függetlenül tényleg ilyen véleményeket fogalmaztak-e meg.