Nézőpont Intézet: az emberek szerint Orbán Viktor „tisztességes ember, jó vezető”

2022.02.07. 10:07
Az aktív szavazók szerint Orbán Viktor szavahihetőbb, jobb és tisztességesebb vezető, mint Márki-Zay Péter – írta a Nézőpont Intézet.

Közleményük szerint a legutóbbi közvélemény-kutatásukban három tulajdonság alapján vetették össze a miniszterelnököt és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet. Az kérdezték, hogy mennyire tartják igaznak rájuk vonatkozóan azt az állítást, hogy

  • „betartja, amit ígér”,
  • „jó vezető”, illetve hogy
  • „tisztességes ember”.

A Nézőpont Intézet szerint a válaszadók 58 százaléka azt mondta: Orbán Viktor betartja, amit ígér, miközben 31 százalék mondta azt, hogy ez nem igaz a miniszterelnökre. Mindeközben Márki-Zay Péterre csak a megkérdezettek 19 százaléka mondta azt, hogy tartja a szavát, 35 százalék pedig azt válaszolta, hogy nem megbízható, vagyis ebben a kérdésben a válaszadók majdnem fele (46 százalék) nem tudott választ adni. 

A Nézőpont Intézet szerint az ellenzéki szavazókat nézve 38 százalék mondta azt, hogy szerintük az ellenzéki miniszterelnök-jelölt tartja a szavát, miközben a Fidesz-szavazók közt ugyanez az arány 93 százalék volt Orbán Viktor vonatkozásában.

A válaszadók 67 százaléka eközben úgy látta, hogy Orbán Viktor jó vezető, ezzel ellenkező véleményt pedig 25 százalék fogalmazott meg. Márki-Zay Péternél az arány fordított volt: 44 százalék mondta azt, hogy rossz vezetőnek tartják, és csak 23 százalék nevezte jó vezetőnek.

Orbán Viktor számai abban a vonatkozásban voltak a legrosszabbak, hogy a választók tisztességes embernek tartják-e:

csak a válaszadók 48 százaléka mondta azt, hogy a jelenlegi kormányfő tisztességes ember.

37 százalékuk szerint ez nem igaz rá, a többiek tartózkodtak ebben a kérdésben. Márki-Zay Pétert mindeközben a válaszadók 34 százaléka vélte tisztességesnek, és ennél kicsivel többen (35 százalék) mondta tisztességtelennek.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. január 31. és február 2. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. Közlésük szerint a minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék – írták. 

(via nezopont.hu)