Márciusban folytatódik a tanárok sztrájkja

2022.02.07. 12:46
A Pedagógusok Szakszervezete szerint március közepén folytatják a sztrájkot.

A múlt hétfői sztrájkban húszezer tanárnál biztosan több vett részt – közölte a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke hétfőn.

Gosztonyi Gábor a Spirit FM Aktuál című műsorában elmondta: március 16-án várhatóan folytatódik a sztrájk, mert nem sok esélyt látnak arra, hogy meg tudnak állapodni a kormánnyal. Ettől függetlenül pénteken küldtek egy levelet a kormánynak, ami szerint ők bármikor készen állnak a velük való tárgyalások folytatására – tette hozzá. 

Közölte azt is, hogy a hétvégén megtették az észrevételeiket azzal kapcsolatban, hogy az Emmi múlt hét pénteken megfellebbezte a hétfői sztrájk jogosságáról szóló bírósági döntést. Azt mondta: az őket képviselő jogászok szerint a kormány összekeverte a még elégséges szolgáltatásról szóló végzést a sztrájkjogról szóló bírói végzéssel, és egy „politikai lózungokkal teletűzdelt” anyagot adtak le a fellebbezésükben.

Arra a kérdésre, hogy a kormány szerint a pedagógusok beszálltak az ellenzéki kampányban, Gosztonyi Gábor úgy reagált: a kormány egy szakmapolitikai kérdést akar pártpolitikai síkra terelni. Leszögezte, hogy a szakszervezetek a kék szalagot a tiltakozás jeleként használták már jóval Márki-Zay Péter színre lépése előtt, tehát ezen az alapon jogtalanul vádolják őket azzal, hogy politikai okokból sztrájkolnak.

(ATV)