Továbbra is szavazatszámlálókat gyűjtenek az ellenzéki pártok

2022.02.07. 19:51
Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke elmondta: a céljuk az, hogy minden magyarországi szavazókörben két ellenzéki szavazatszámláló dolgozzon. A politikus szerint csak így lehet biztosítani teljes körűen a választások tisztaságát.

A politikus a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón közölte: már több mint 18 ezren regisztráltak szavazatszámlálónak, de ez nem elegendő, a cél ugyanis az, hogy minden magyarországi szavazókörben két ellenzéki szavazatszámláló dolgozzon. A társelnök szerint csak így lehet biztosítani teljes körűen a választások tisztaságát, ezért azt kérte az ellenzéki szimpatizánsoktól, jelentkezzenek a 20k.hu oldalon. 

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt felidézte, hogy a napokban került nyilvánosságra az Unhack Democracy civil szervezet jelentése a 2018-as választásokról, miszerint komoly az esélye annak, hogy a Fidesz a kétharmadot választási csalásnak köszönhette négy évvel ezelőtt. 

Ez azért történhetett, mert nem volt minden szavazókörben ellenzéki delegált 

– mondta Arató Gergely, aki kijelentette: 2022-ben nem fogják hagyni, hogy a Fidesz megmásítsa a magyar emberek döntését, ezért az ellenzék a 20K civil szervezettel együtt gondoskodni fog arról, hogy minden választókörben legyen ellenzéki szavazatszámláló.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt emlékeztetett arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a napokban komoly aggodalmát fejezte ki a 2022-es magyarországi választások miatt. Arról is beszélt a frakcióvezető, hogy az EBESZ úgy döntött, hogy „egészen példátlan módon” április 3-ra több mint kétszáz választási megfigyelőt küld Magyarországra, hogy ellenőrizze a választás tisztaságát. Emellett kitért az igazságügyi miniszter EBESZ-megfigyelőkkel kapcsolatos nyilatkozatára, amit úgy kommentált:

Varga Judit egy picit fordítva ül a lovon. Az EBESZ nem azért jön ide, hogy beavatkozzon a magyarországi választásokba, hanem azért, hogy megakadályozza, hogy Varga Judit beavatkozzon a magyarországi választásokba 

– fogalmazott Szabó Tímea, aki jelezte: a választások tisztaságáért elsősorban a magyar állampolgárok felelősek, ezért az ellenzéki pártok gondoskodni fognak arról, hogy minden egyes szavazókörben legyen szavazatszámlálójuk.

Az áprilisi választáson és népszavazáson több mint 10 ezer szavazatszámláló bizottság működik majd. 

(via MTI)