Elítélték a kormányt, mert nem engedi a független tudósítást a kórházakból

2022.02.08. 17:06

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) közleményben ítélte el azt a magyar kormányrendeletet, amely – a vonatkozó bírósági ítélet ellenében – biztosítja, hogy a független médiumok újságíróit továbbra is eltiltsák a kórházi tudósításoktól – írja a Telex.

Az IPI felszólította a Fidesz-kormányt és a járványügyi irányító szervet, hogy a jövőben hagyja jóvá az újságírók egészségügyi létesítményekbe való belépési kérelmeit, és ne akadályozza tovább a médiát a Covid-járványról való tudósításban. Scott Griffen, az IPI igazgatóhelyettese elmondta:

Kiállunk a magyarországi független újságírók mellett, akik követelik az információhoz való hozzáférést, ami alapvető jog. Megdöbbentő, hogy ez még mindig vita tárgyát képezi egy uniós tagállamban.

Az IPI állásfoglalásának előzménye, hogy a kormány kiadott egy rendeletet, amely rögzíti: nem a kórházigazgatók dönthetik el, hogy beléphet-e az intézménybe tudósítani egy újságíró. Az operatív törzs járványügyi érdekből meghatározhatja az egészségügyi intézmények sajtóval való kapcsolattartásának rendjét, valamint a sajtó által az egészségügyi intézmény területére történő belépés rendjét.