Vissza kell fizetnie az elítéltnek azt a 20 milliót, amit kártalanításként kapott

2022.02.08. 20:27
A férfit egy 1999-ben elkövetett gyilkosság alól felmentettek, akinek ezért kártalanításban megítélték a fenti összeget, majd a perújítási eljárásban mégis rábizonyították az emberölést, így most a pénzt visszavárják tőle.

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Járásbíróság február 8-án nem jogerősen arra kötelezett egy elítéltet, hogy fizesse vissza a magyar államnak az általa a perújítás előtt kártalanításként kapott húszmillió forintot – tájékoztatta Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-t.

B. Ferenc és fia, az ifjabb B. Ferenc 1999 márciusában a vád szerint Újszentmargitán egy betonvassal brutálisan bántalmaztak egy sértettet, aki ebbe belehalt, majd a helyszínről elloptak egy antennát. Azonban a bíróság az első- és a másodfokú eljárásban bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat. Idősebb B. F. az előzetes letartóztatás miatt 2007-ben 20 millió, míg fia 25 millió forint kártalanítást kapott.

Később két tanú terhelő vallomása miatt perújítási nyomozás indult, Amelyben új tárgyi bizonyíték került elő, illetve titkos adatszerzés útján új információ jutott a nyomozók birtokába.

A perújítási eljárásban első fokon társtettesként elkövetett emberölés miatt 12 év, illetve 10 év fegyházra ítélték a vádlottakat, majd másodfokon ezt 9 évre, illetve 7 év 6 hónapra enyhítette a Debreceni Ítélőtábla 2018-ban. Ezek után a kártalanítás visszatérítésére kezdeményezett polgári eljárás a két elítélt esetében elkülönült. Ezúttal az idősebb férfi ügyében hirdettek határozatot.

A felperes magyar állam a keresetében 

kártalanítás visszafizetése jogcímen húszmillió forint és annak 2018. szeptember 14-től járó késedelmi kamata megfizetésére kérte kötelezni az alperest,

ezt a Debreceni Járásbíróság kedden nem jogerősen megítélte.

(via Debreceni Törvényszék)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport