Jakab Péter bemutatta azt a roma jelöltet, akit a Jobbik a parlamentbe juttatna

273402166 497975741684271 7733670943401831632 n
2022.02.08. 15:59
Márki-Zay Péter három roma jelöltnek biztosítana bejutó helyet az ellenzék közös listáján, Jakab Péterék Varga Ferencet juttatnák képviselői székhez.

Továbbra sem ismerjük az ellenzéki összefogás közös választási listáját, de azt már tudjuk, hogy Márki-Zay Péter hetedik frakcióra vonatkozó kérése a pártok ellenállásán nem ment át. A miniszterelnök-jelölt viszont ahhoz a kéréséhez ragaszkodott, hogy három roma jelöltnek biztosítsanak befutó helyet a listán.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, lapunk több forrástól is úgy értesült: az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum támogatja Márki-Zay Péter javaslatát. Információink szerint van egy olyan felvetés is, hogy a három roma jelöltnek az MSZP/Párbeszéd, a Momentum és a DK/Jobbik adhatna helyet, de utóbbi kettő eleve nem támogatja a közös miniszterelnök-jelölt javaslatát. Ennek ellenére úgy tudjuk: a listáról szóló tárgyalások már a célegyenesben vannak, és elképzelhető, hogy rövidesen döntés születik.

Jakab Péter keddi Facebook-posztjában bejelentette, hogy Varga Ferenc ott lesz a parlamentben a Jobbik listájáról. A pártelnök bejegyzéséből kiderül: Varga Ferenc diplomás közgazdász, 2014 óta a szegvári roma nemzetiségi önkormányzat vezetője.

Szerettem volna, ha elindul az előválasztáson képviselőjelöltként. Azt mondta, nem indul, mert cigányként nincs esélye nyerni, de ő már annak is örül, ha munkájával a háttérből segítheti az egységes ellenzék győzelmét

– fogalmazott Jakab Péter, hozzátéve: „Márki-Zay Péternek és neked is elmondtam: a kvótákat nem támogatom. A tehetségeket viszont igen. Származástól függetlenül.”

(Borítókép: Jakab Péter / Facebook)