Sztrájkot hirdettek a mozdonyvezetők, a MÁV-START törvénysértőnek tartja

BJASZ20211104005
2022.02.08. 17:41

A Mozdonyvezetők Szakszervezete február 4-én a Fővárosi Törvényszéktől kérte annak megállapítását, hogy a március 10-re 0 órától határozatlan időre meghirdetett sztrájk törvényes. A MÁV-START tegnap közleményében jogszerűtlennek minősítette a sztrájkot, és bejelentette: ellenkérelmet nyújtott be a törvényszékhez. A szakszervezet erre reagálva mindössze annyit közölt, hogy a jogszerűség megállapítása nem a munkáltató, hanem a bíróság dolga.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete a február 2-án kiadott sztrájkfelhívásban azt közölte, hogy tavaly júniusban azért nem írták alá a MÁV–Volán-csoportra vonatkozó bérmegállapodást, mert a középtávú 15 százalékos garantált béremelés nem biztosítja a mozdonyvezetők, vasutas munkavállalók reálkeresetének három évre szóló érzékelhető növekedését. 2021. október végén kezdeményezték a bérmegállapodás újratárgyalását, hivatkozva a bérminimum közel húszszázalékos emelésére, az infláció vártnál jóval magasabb és tartós szintjére, valamint a GDP kiemelkedő növekedésére.

Erre érdemi választ nem kaptak.

Ezután – a 2021. évi nullaszázalékos bérfejlesztést elutasítva – november 25-én kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek, követelve az elmaradt béremelés és az infláció okozta reálkereset-veszteség kompenzációját. A vasúttársaság nem ismerte el a veszteséget, és kijelentette, hogy elkötelezett a bérmegállapodás mellett, ahhoz tartja magát. A szakszervezet küldöttközgyűlése tavaly december 15-én úgy döntött, megkezdi a sztrájktámogatottság felmérését, majd február 2-án meghirdette a sztrájkot.

Nem fogadjuk el, hogy a nullaszázalékos béremelés és a magas infláció miatt közel egyhavi keresetünket elveszítettük, ennyivel ér kevesebbet a pénzünk! Nem fogadjuk el, hogy az elszenvedett reálkereset-veszteségünk ne kerüljön ellentételezésre!

– áll a mozdonyvezetőkhöz szóló sztrájkfelhívásban.

A MÁV-START tegnap kiadott közleménye alaptalannak, jogszerűtlennek és felelőtlennek nevezte a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkbejelentését, ezért benyújtotta ellenkérelmét a sztrájk jogszerűségéről dönteni jogosult Fővárosi Törvényszékhez. 

A MÁV-START szerint valótlan a Mozdonyvezetők Szakszervezetének az az állítása, amely szerint tavaly nem történt többletkifizetés. 2021-ben több más, egyéb bérjellegű juttatás mellett alanyi jogon járó SZÉP-kártya-juttatást vagy a munkavállalók döntése szerint készpénzt fizetett összesen háromszázezer forint értékben. Mint írják, a vasúttársaság a mozdonyvezetők felelősségteljes munkájának jelentőségét a javadalmazásukban is kiemelten ismeri el, és a mozdonyvezetők fizetése 2016 óta több mint hatvan százalékkal növekedett 2021 végéig. Az ez év január 1-jétől megvalósított, tízszázalékos béremelés tovább növeli járandóságukat, a havi átlagkeresetük tavaly meghaladta a hétszázezer forintot.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)