Két újabb pártot vettek nyilvántartásba a választásokra

2022.02.08. 08:08
Újabb két jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 48-ra nőtt a számuk.

Négy évvel ezelőtt 101 pártot vett nyilvántartásba a bizottság, továbbá mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat. Az NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában. Korábban az NVB már nyilvántartásba vett 35 pártot, valamint 11 országos nemzetiségi önkormányzatot. A testület hétfői ülésén további két pártot vett nyilvántartásba: a Vállalkozók Szövetségét és a Reformokért és a Reformerek Nemzeti Pártot.

Az NVB visszautasította a Magyar Nemzeti Párt nyilvántartásba vételét, mert aki a pártot bejelentette, nem szerepel a civil szervezetek közhiteles nyilvántartásában a szervezet képviseletére jogosultként. Az NVB ugyancsak visszautasította a Magyar Nemzeti Rend Párt nyilvántartásba vételét, mert a bejelentéskor hiányosan volt kitöltve az egyik nyomtatvány. A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál. 

Az április 3-i parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban, és minimum 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kellett, hogy a közgyűlés január 31-ig döntsön erről. A nemzetiségi lista állításához szükséges a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása is.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) múlt hétfői közgyűlésén nem sikerült megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát az országgyűlési választásra. Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni az NVB-nél.

267 bejegyzett párt van Magyarországon

Az Országos Bírósági Hivatal közlése szerint a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában 267 jogerősen bejegyzett párt szerepel, ennyi vetethetné magát nyilvántartásba az NVB-nél az országgyűlési választásra. Az NVB tegnap arról is döntött, hogy az országos népszavazás kampányában az RTL Klubon a kormány és az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok egyenként 18 perc 45 másodperc időtartamban jogosultak közzétenni politikai reklámjukat.

Azok az országos kereskedelmi televíziók és rádiók, amelyek az országgyűlési képviselő-választás, illetve a vele egy napon tartandó országos népszavazás kampányidőszakában politikai reklámot kívánnak közzétenni, február 12-én 16 óráig jelenthetik ezt be a Nemzeti Választási Bizottságnál, megjelölve a politikai reklámok közzétételére szánt időtartamot. A Magyar RTL Televízió Zrt. február 3-án jelentette be az NVB-nél, hogy a csatornáján a népszavazási kampányidőszakban biztosítani kívánja politikai reklám közzétételének lehetőségét, összesen 150 perc időtartamban. Az országos népszavazás kampányidőszakában politikai reklámot a kormány és az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok tehetnek közzé.  • Tippek
  • Hitelkártya