A Velencei-tó vízszintje kritikusan alacsony

2022.02.08. 18:24
Petíciót nyújtott be a pátkai polgármester a Velencei-tó vízszabályozását szolgáló Pátkai- és Zámolyi-víztározó természetvédelmi kincseinek megóvásáért.

Nagy Dániel pátkai polgármester civil támogatás mellett petíciót nyújtott be Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárnak, amelyben kérik a Velencei-tó vízszabályozását szolgáló Pátkai- és Zámolyi-víztározó „jó karbantartását”, valamint rekultivációs kotrását a szélsőségesen alacsony vízállás miatt, annak érdekében, hogy a tározók jó minőségű és a helyi élővilágot is megőrizni képes vízmennyiségű víztartalékot tudjanak raktározni. 

A Velencei-tó vízpótlása mellett azt is kérik: vegyék figyelembe a területen lévő Natura 2000-es területek, a Vértesi Natúrpark és a műemlékvédők érdekeit is.

Fentiek értelmében kezdeményezzük a szereplők bevonásával egy önálló Velencei-tó-törvény létrehozását is

– áll a petícióban.

Nem létezik Velencei-tó a felső vízgyűjtő nélkül. A csákvári Császár-víz, a lovasberényi Rovákja patak, és a zámolyi Burján patak és Zámolyi-tározó, és a mindezekre épülő Pátkai-tározó alkotja ezt a vízgyűjtőt. Ezek állapota sorsdöntő a természet részére

– írja Nagy Dániel, Pátka polgármestere. 

A Velencei-tó kritikusan alacsony vízszintjét a Pátkai- és a Zámolyi-víztározóból pótolták. A két tározót az 1970-es években hozták létre, hogy a Velencei-tó vízellátását szabályozzák.

A Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Tessely Zoltán augusztusban úgy fogalmazott: a tó vízszintjéből a normális szinthez képest 80 centiméter hiányzik. A vízügy korábbi tájékoztatása szerint a Pátkai- és Zámolyi-tározókból leeresztett víz mindössze 4 centimétert emelt a Velencei-tó szintjén.

A petíció szerint a tározó többek között országos hírű horgászvíz, vízitúra helyszíne, ráadásul megyei hungarikum is. Mint írják, a Velencei-tó vízpótlása a Zámolyi- és a Pátkai-víztározó olyan szintű vízszintcsökkentésével jár, ami veszélyezteti azok élővilágát. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.