Zacher Gábor: Az omikron nem játék, nem tervezhető előre a kór lefolyása

DSC6219
2022.02.08. 12:14
Nő a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, és a statisztikák szerint az elmúlt napokban emelkedett az áldozatok száma is. Zacher Gábor toxikológus szerint már szinte csak az oltatlanok kerülnek intenzív osztályra az omikron-variáns miatt, valamint az idős, krónikus betegek.

Az orvos megítélése szerint a 40–50 évesek könnyebben átvészelik az omikron-variánst, de olyanok is vannak a kórházakban, akik más betegség miatt kerültek be, ám közben kiderült, hogy covidosok is.

Azok közül sem mindenkit kell felvenni, akik a koronavírus miatt felkeresik a sürgősségit. Béke van. Alig vannak súlyos betegek a Covid-osztályokon. Akiket intenzíven kezelünk, ők az esetek 99 százalékában nem oltott páciensek

– festette le a helyzetet Zacher Gábor, aki szerint az elhunytak többsége idős, krónikus beteg. A negyvenes, ötvenes korosztályból már elvétve van csak áldozata a koronavírusnak.

Ettől függetlenül a betegség Zacher Gábor szerint továbbra sem játék, mert „nem tervezhető” a kór lefolyása.

A sürgősségi osztályokat sok beteg keresi fel, de többségüket hazaengedjük, mert bár koronavírus-pozitívok, de nincsenek súlyos, például tüdőgyulladásos tüneteik. A többségüknek izom- és ízületi fájdalma, némi láza, torokfájása vagy orrfolyása van. […] Ők javarészt otthon, egyhetes karanténban lábadoznak

– vázolta a helyzetet a Portfoliónak a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa. Zacher Gábor úgy tudja, hogy most leginkább az oltatlan betegek vannak az intenzív osztályokon, lélegeztetőgépeken. Olyan betegek kerülnek még koronavírusosan súlyos állapotba, akiknek alapvetően más, komolyabb egészségügyi problémáik is voltak.

Akit például combnyaktöréssel megműtöttek korábban, de pozitív tesztet produkált, vagy aki korábban sztrókot kapott, és koronavírusos is, csak járulékos tünetként jelentkezik. Főleg ők vannak a kórházi Covid-osztályokon. [] Az oltottak többségükben otthon átvészelhető tünetekkel lesznek betegek

– jellemezte a jelenlegi koronavírus-helyzetet Zacher Gábor.

AZ OMIKRONOS BETEGEK TÖBBSÉGÉNEK LÁZCSILLAPÍTÓ SZEDÉSÉT JAVASOLJÁK, NÉMI D-VITAMIN ÉS CINKKÚRA MELLETT. EZENKÍVÜL PERSZE SOK FOLYADÉKOT ÉS OTTHONI PIHENÉST.

Valószínű, hogy egyre több az olyan eset is, amikor valaki rendkívül enyhe náthára jellemző tünetekkel vagy akár bármiféle egészségügyi jel nélkül vészeli át az omikront. Zacher Gábor úgy látja, hogy nem súlyos a kórházi osztályok leterheltsége. Kiemelte: most leginkább az okozza a problémát, hogy a gyorsan terjedő omikron miatt egyre több egészségügyi alkalmazott lesz beteg.

Bár jellemzően nem súlyos tünetekkel vannak otthon, de egy-egy hét kiesés igencsak megnehezíti a kórházi beosztások ellátását. Ilyenkor többletmunka, sok esetben pluszügyelet és -beosztás jut emiatt az egészséges kollégákra

– jegyezte meg. Biztatónak nevezte, hogy a kórházak terhelésének növekedése is megállt az elmúlt napok adatai alapján.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)