Negyedik oltás is felvehető az akciónapokon

2022.02.09. 16:30
Már kétmillió vakcinát adtak be a hétvégi időpontokon.

Már kétmillió oltást adtak be a múlt év végétől bevezetett oltási akciónapokon, ebből több mint 380 ezer első oltás volt – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Hozzátette: az oltási akciónapokat folytatják, mind az első, a második, a harmadik vagy a negyedik oltás felvehető az oltóhelyeken.

György István, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, azt mondta: biztató jelek utalnak rá, hogy az ötödik hullám csökkenő tendenciát mutat.

A fertőzések mintegy 95 százalékát az omikron-variáns okozza.

Eddig 6,4 millióan vették fel a vakcinát, hatvan százalékuk a harmadik oltást is megkapta. Az államtitkár hangsúlyozta: a fertőzésszámok csökkenése, valamint hogy a kórházban és lélegeztetőgépen levők száma sem nő nagy mértékben, azt jelzi, hogy az oltások működnek.

Mint mondta, az oltási akciónapokat folytatják, mind az első, a második, a harmadik vagy a negyedik oltás felvehető az oltóhelyeken. Az akciónapokat továbbra is csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra, valamint szombat délelőtt tíz és délután hat óra között tartják, ekkor előzetes időpontfoglalás nélkül kérhető a vakcina. Emellett nyitva áll a többi napokon az időpontfoglaló is.

A múlt hétvégén 75 ezer embert oltottak be. Az első, második, harmadik és negyedik oltás száma is szépen gyarapodik – emelte ki György István. Mint mondta, a negyedik oltás a legidősebbeknek, a krónikus betegeknek, az immunbetegeknek, a transzplantáltaknak és mindenkinek fontos, akinek az orvosa ajánlja.

Elmondása szerint a magyar orvostudósok egyöntetű véleménye, hogy az oltás beadását követő négy-hat hónap elteltével a szervezet védettsége jelentősen csökken, ezért is szükséges az ismétlő oltás.

Az oltóhelyeken mind az öt vakcina rendelkezésre áll, az akciónapokon 203 oltóponton lehet felvenni az oltást, míg a többi napokon 101 kórházban. Az 5 és 11 év közötti korosztály oltásával kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy a kórházaknak már nem kell eltenniük emlékeztető oltáshoz a vakcina felét, mert van elég tartalék oltóanyag – ismertette az MTI.