Orbán Viktor iránymutatást ad a párttagoknak Balatonfüreden

image 6483441
2022.02.10. 12:03
A Fidesz frakciógyűlést tart a jövő héten Balatonfüreden, amin a 2022-es választási kampányról esik szó.

A kihelyezett frakcióülést azt követően tartják meg, hogy február 12-én, szombaton Orbán Viktor évértékelő beszédet mond a Várkert Bazárban. Az ATV szerint Füreden ugyancsak a miniszterelnök tart majd politikai-stratégiai helyzetértékelést, valamint iránymutatást is ad a párttagok számára – mindezt persze szigorúan zárt ajtók mögött.

A frakcióülés abból a szempontból is érdekes lehet, hogy azzal párhuzamosan mondhat majd ítéletet az Európai Bíróság a jogállamisági mechanizmus perében.

Ez alapján elképzelhető, hogy az Európai Bizottság még az áprilisi választások előtt javasolja a magyar és a lengyel uniós források befagyasztását.

Orbán Viktor a múlt hét pénteki rádiós interjújában már szót ejtett arról is, hogy mire számít: azt mondta, hogy „nehéz ítélet vár ránk”, és Magyarországot szerinte elmarasztalják Brüsszelben, mert ők „egy európai birodalomban gondolkodnak”, ami ellentétes a magyar érdekekkel.

Mindeközben az is kiderült, hogy nem sokkal az Európai Bíróság ítélethirdetése után az Európai Parlament is napirendre tűzheti a jogállamiság kérdését. Ha a bíróság úgy dönt, hogy a mechanizmust életbe lehet léptetni, akkor vélhetően a parlament erre megadja a felhatalmazást, mivel az uniós frakciók többsége támogatja a javaslatot.

(ATV)

(Borítókép: Orbán Viktor a Fidesz tisztújító kongresszusán 2021. november 14-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)