Fővárosi Ítélőtábla: jogellenes volt a pedagógusok munkabeszüntetése

20220131135548 PAP 8521
2022.02.10. 16:15 Módosítva: 2022.02.10. 16:17
Jogerős ítéletet hozott csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla, ami alapján megállapították, hogy a 2022. január 31. napján tartott pedagógussztrájk jogellenes volt. Az ítélőtábla a 2022. február 10-én, tárgyaláson kívül hozott ítéletével az elsőfokú bíróság végzését változtatta meg ezzel.

A Fővárosi Ítélőtábla honlapján is megjelent indoklásban az szerepel, hogy a sztrájktörvény előírja, hogy azoknál az intézményeknél/munkáltatóknál, ahol a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végeznek, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az ne gátolja a még elégséges szolgáltatás teljesítését.

A fent is említett még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit törvény állapítja meg, vagy törvényi szabályozás hiányában a sztrájkot megelőző egyeztetés során kell a még elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről megállapodni. Ebben az esetben a sztrájk akkor tartható meg, ha a felek a megállapodást megkötötték, vagy ennek meghiúsulása esetén bármelyikük kérelmére a munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős határozata megállapította a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit, közölte az Fővárosi Ítélőtábla.

Indoklásukban rámutatnak:

mivel a szakszervezetek tudtak arról, hogy a sztrájk megtartásának időpontjában sem megállapodás, sem jogerős bírósági döntés nem volt a még elégséges szolgáltatás tárgyában, így az általuk ennek hiányában megtartott sztrájk jogellenes.

Mint ismert, az utolsó pillanatban nyújtott be fellebbezést az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arra a múlt pénteki bírósági döntésre, amely jogszerűnek mondta ki a tanárok múlt hét hétfőn megtartott sztrájkját. 

A Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott fellebbezésben az Emmi azt kérte, hogy a bíróság helyezze hatályon kívül az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék múlt pénteki döntését, amely jogszerűnek mondta ki a hétfői kétórás figyelmeztető pedagógussztrájk megtartását. Indoklásuk szerint a sztrájkot olyan időpontban tartották meg, amikor az elsőfokú ítélet még nem emelkedett jogerőre, ezért sem volt jogszerű a munkabeszüntetés.

A szakszervezetek december közepén jelentették be, hogy január 31-re figyelmeztető sztrájkot szerveznek, miután a kormánnyal nem tudtak megállapodni olyan kérdésekben, mint a pedagógusbérek értékálló rendezése vagy az igazságosabb munkaidő-felosztás bevezetése. A PSZ és a PDSZ már akkor a bírósághoz fordult ezzel kapcsolatban. Végül a Fővárosi Törvényszék egy többfordulós jogi procedúra után, január 28-án hozta meg a döntést, miszerint a munkabeszüntetés jogszerű, az iskolákban pedig gyermekfelügyeletet kell szervezni.

(Borítókép: Pedagógussztrájk-felvonulás 2022. január 31-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)