Megmenekült a Haggenmacher-villa

2022.02.11. 15:13
Hivatalosan is állami tulajdonba került az egykori Istenszeme fogadó budai műemlék épülete és parkja.

Biztosan közösségi tulajdonban és közösségi használatban marad a Haggenmacher-villa, az egykori Istenszeme fogadó budai műemlék épülete és hatalmas parkja – jelentette be Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, miután pénteken megtörtént a kulcsátadás és a birtokbavétel.

Közösségi oldalán megosztott bejegyzésében az államtitkár kiemelte, hogy Pokorni Zoltán polgármesterrel közösen megakadályozták a privatizációt és megvédték a villaépületet. A budaiakkal közösen indulhat a gondolkodás, hogy egy alapos műemléki felújítást követően milyen céllal hasznosítsák a villaépületet – tette hozzá Fürjes Balázs.

A papírmunka lezajlott, ma pedig Pokorni polgármester úrral és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő munkatársaival átvettük a kulcsokat, és birtokba vettük az egykori Istenszeme fogadót és vadregényes parkját

– fogalmazott az államtitkár.

Mint ahogyan arról korábban az Index is beszámolt, a fővárosi önkormányzat tulajdonosi bizottsága tavaly novemberben döntött a műemlék eladásáról. Az új tulajdonossal már alá is írták a szerződést, azonban később Fürjes Balázs beszámolt arról, hogy felhívta Karácsony Gergely figyelmét, hogy az épületre a magyar államnak elővásárlási joga van.

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár egyben előterjesztést készített a kormány számára, hogy az állam éljen elővásárlási jogával, a villaépület és a park maradjon köztulajdonban, és az épület kapjon műemléki felújítást.