Egyre ritkábbak a szabálytalanságok a játszótereken

2022.02.11. 10:01
A fogyasztóvédelmi hatóság tizenegy éve ellenőrzi a játszóterek üzemeltetésére vonatkozó előírások betartását, elsősorban a gyermekek biztonsága érdekében. Az ellenőrzéssorozat tavalyi fordulóján minden eddiginél pozitívabb eredménnyel zárult a vizsgálat, de még mindig nem érték el a kívánt mértékű változásokat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2011 óta nyolcezer-hatszáz helyszínen összesen hatvanhatezer játszótéri eszközt vizsgáltatott meg. Átlagosan minden második mászóka vagy csúszda esetében állapítottak meg jogsértést, ami a kivitelezésüket és a karbantartásukat illeti. A játszótéri eszközök biztonságos használatának feltételeit az üzemeltető kötelessége biztosítani. Az újként telepített mászókák, csúszdák, hinták és a többi biztonságos használatának lehetőségét, ellenőrzését és karbantartását az erre kijelölt szervek megbízásával kell elvégeztetnie. Az efféle ellenőrzések és javítások gyakoriságát a 2020-as törvény három évre szigorította. Amennyiben egy szakértő hibát észlel, az üzemeltetőnek orvosolnia kell azt, vagyis intézkednie kell az eszköz javítását vagy az esetleges bontását illetően, melyet utólagosan dokumentummal kell igazolnia.

A kormányhivatalok munkatársai a közterületen és köznevelési, oktatási intézményeknél működő játszótereket ellenőrizték végig 2021-ben. Az egyéb helyszíneket külön kategóriaként ellenőrzik és tartják számon. A tavalyi vizsgálatok alapján kiderült, hogy a játszótéri eszközöknek nagyjából ötödénél nem történtek meg a megfelelő szakértői elemzések a használatbavétel előtt, így nem győződött meg szakember arról, hogy az eszközök biztonságosak a gyermekek számára. Továbbá az eszközök több mint negyedénél nem gondoskodtak megfelelően a karbantartásról.

A 2020-as jogszabály-módosítás szerint újabb kötelezettségként terheli az üzemeltetőket az, hogy az eszközök helyszínén fel kell tüntetnie egy táblán, jól láthatóan a nevét, címét, telefonos elérhetőségét és elektronikus levelezési címét, valamint a 112-es segélyhívó számot. Ezzel kapcsolatban minden negyedik játszótéren mulasztottak – közölte az MTI.

„A fogyasztóvédelmi hatóság tavaly összesen 721 játszótéren vizsgált meg közel 5400 eszközt, több mint harmadukkal akadt kisebb-nagyobb gond. A kifogásolási arány a legalacsonyabb volt az elmúlt bő évtizedben, a kormányhivatalok azonban így is 3 millió 700 ezer forint bírságot szabtak ki. Az állandó hatósági jelenlét fokozatosan rászorítja az üzemeltetőket a szabályok maradéktalan betartására. A gyermekek védelmét kiemelt fontosságú feladatként kezeljük, ezért a megkezdett munkát az ellenőrzéssorozat tizenkettedik évében is töretlen lendülettel folytatjuk” – nyilatkozta Cseresnyés Péter, kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.