Karácsony Gergely kiakadt a Nemzeti Választási Irodára

image 6483441 (29)
2022.02.11. 19:58
A főpolgármester szerint semmibe veszik azokat, akik támogatták a népszavazási kezdeményezését.

Az egyesült ellenzék a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazási kérdésekhez 235 ezer aláírást gyűjtött össze. 200 ezer érvényes aláírás esetén az Országgyűlésnek ki kell írnia a referendumot az alábbi ügyekben:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A pártok jóval a 120 napos határidő előtt összegyűjtötték a szükséges mennyiséget, de ahogy korábban részleteztük, így is kicsúsztak abból, hogy a kormány gyermekvédelmi referendumával együtt, az országgyűlési választás napján legyen a népszavazás.

Karácsony Gergely Facebook-posztjában hangsúlyozza:

Három héttel ezelőtt adtuk le a Nemzeti Választási Irodánál a népszavazási kezdeményezésünk aláírásgyűjtő íveit. Az Egységben Magyarországért aktivistái egy nap alatt összeszámolták az íveket, az NVI-nek ugyanezt három hét alatt nem sikerült megoldania.

A főpolgármester szerint ezzel azokat veszik semmibe, akik aláírásukkal támogatták a kezdeményezést.

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a poszt alatti hozzászólásban erősít rá Karácsony Gergely álláspontjára:

A mi aktivistáink önkéntes munkában egy nap alatt megszámolták az íveket, az NVI, amelynek ez a feladata, már három hete nem boldogul. Felelős kormányzat nem csinál ilyet, nem lehet hátat fordítani ennyi embernek!

A Nemzeti Választási Iroda az ívek leadásának napján jelezte: rögtön ellenőrizni kezdik az aláírásokat, erre hivatalosan hatvan nap áll a rendelkezésükre.

(Borítókép: 2021. október 3-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)