Már a drogériákban is kapható lesz az antigéngyorsteszt

2022.02.11. 11:31
A kedden megjelent kormányrendelet szerint már kereskedelmi forgalomban is lehet gyorsteszteket árulni, amelyeket korábban csak gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben lehetett megvásárolni.

A kormány kedden rendeletben engedélyezte a gyorstesztek árusítását a kereskedelmi forgalomban. A Magyar Közlönyben azt írták, most már olyan vállalkozások is árulhatják az önellenőrzési célt szolgáló SARS-CoV-2-fertőzés kimutatására szánt antigéngyorsteszteket, amik eddig nem rendelkeztek a gyógyszerforgalmazási törvény szerinti gyógyszertári működési engedéllyel. 

Az egyik drogérialánc már meg is erősítette, hogy a magyarországi üzleteikben is lehet majd kapni antigéngyorsteszteket. 

Igen, tervezzük bevezetni a Covid-gyorstesztek forgalmazását. Jelenleg dolgozunk az optimális szortiment kialakításán annak érdekében, hogy vásárlóinkat mind szélesebb körben ki tudjuk szolgálni

– nyilatkozta a Drogerie Markt (DM) a 444 megkeresésére. 

Az antigéngyorsteszteket korábban csak gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben lehetett megvásárolni.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2021 decemberében Magyarországon indított piaci vizsgálata szerint a magyarok drágábban juthatnak hozzá itthon a tesztekhez, mint más európai uniós tagállamokban. A GVH akkor azt javasolta a társhatóságoknak, a jogalkotóknak és a piaci szereplőknek, hogy engedélyeztessék a gyorstesztek értékesítését a kiskereskedelmi láncoknál, a drogériáknál és a benzinkutaknál. Így nemcsak több helyen lehetne hozzájutni a tesztekhez, de jóval olcsóbban is lehetne megvásárolni ezeket.