Uniós támogatással új, hatékonyabb szennyvíztisztítási eljárást dolgoznak ki

2022.02.11. 06:25 Módosítva: 2022.02.11. 07:34
Az Európai Unió által hetesszázötvenhárommillió-kettőszázezer forinttal támogatott, hatékonyabb, szenzorhálózat-alapú vezérléssel rendelkező szennyvíztisztítási eljárást dolgoz ki a sárvári Taravis Kft. a Pannon Egyetem és a Fehérvári és Fekete Kft. közreműködésével a magas nitrogéntartalmú szennyvizek újfajta tisztítására.

Egy komplex, szigorú vízminőségi követelményeknek megfelelő szennyvíztisztítási módszer kifejlesztése a cél. Csökkentené a vízfelhasználás mértékét, hatékonyabbá és olcsóbbá teszi a termelési folyamatok során keletkező szennyvizek tisztítását – jelentette az MTI.

A rendszer szenzorokkal működne, melyek folyamatosan mérik a vízminőséget, és a szennyvíz előtisztítása során ez a rendszer figyelembe veszi a későbbi biológiai utótisztítás optimális tápanyagigényeit. A szenzorhálózat-alapú vezérlés a víztisztítás rendszerében előnyöket hozhat a hús- és a gyógyszeriparban is a műtrágyagyártó cégeknél keletkező és a hulladéklerakók munkafolyamataiból származó szennyvizek tisztítása során.

A fejlesztés eredményeként üzemi méretű, nemzetközi szinten is hasznosítható prototípusrendszert dolgoznak ki, mely további kutatások kiindulópontjaként szolgálhat.