A vadonban már kihalt állatokat láthatunk Debrecenben

2022.02.11. 06:02 Módosítva: 2022.02.11. 06:02
Már a debreceni állatkertben is megtekinthető a vadonban kihalt kardszarvú antilop. Nem ez az első eset, hogy a faj megtekinthető Debrecenben, a korábbi két példány szép kort élt meg.

Két kardszarvú antilop érkezett Lipcséből a debreceni állatkertbe; az Afrika-panoráma kifutójában már megtekinthető a Katja és Kirsten névre hallgató hatéves anya és kétéves lánya. Az állatkertbe érkező állatok olyan fajhoz tartoznak, amelyik 2000-ben kihalt a vadonban. 

Nagy Gergely Sándor, az állatkert igazgatója szerint a világ állatkertjei népes állománynak adnak otthont a kihalt antilopoknak; már 1985 óta tart a visszatelepítési program. A debreceni állatkert 2009-ben kezdett a faj tartásába, az akkor érkezett pár mindkét tagja szép kort élt meg.

Az egykor egész Észak-Afrikában elterjedt kardszarvú antilop remekül alkalmazkodik a sivatagos és félsivatagos élőhelyekhez és az esetleges vízhiányhoz: 46 fokos testhőmérséklet mellett sem kezd verejtékezni, így akár hónapokig is megél ivóvíz nélkül, pusztán az elfogyasztott fűfélék nedvességtartalmát hasznosítva.

A természetben egy-egy domináns bika által vezetett, maximum 40 fős csordákat alkot, amelyek akár több száz kilométert is vándorolnak megfelelő legelőhely után kutatva.

(via MTI)