Elbukta az ötös lottón nyert 1,4 milliárdot, mert nem jelentkezett

B RKL20200905093
2022.02.12. 11:38 Módosítva: 2022.02.12. 11:40
Valószínűleg nem élete legjobb napját élte az a személy, aki a 90 napos határidő lejártával 2017-ben elbukta az ötös lottón nyert 1,4 milliárd forintos nyereményét. Azonban nem ez az első eset, hogy valaki maga után hagyott egy vagyont: volt olyan is, hogy közel 430 millió forintos összeget nem vett fel egy lottónyertes.

Lejárt a 90 napos határidő, így odaveszett az 1,4 milliárd forintos nyereménye annak az ötöslottó-nyertesnek, aki 2017-ben nem jelentkezett időben a Szerencsejáték Zrt.-nél. Az elmúlt 22 évben nem ez volt az első eset: legutóbb 2020-ban szalasztotta el valaki a 80 millió forintos jokernyereményét – írta meg a Pénzcentrum

A Szerencsejáték Zrt. szabályai szerint 90 napja van rá a nyertesnek, hogy átvegye a jutalmát. A lottótársaság azonban nem ad ki információt a nyertesek kilétéről, a szelvény feladási módjáról és helyéről, ahogy arról sem, hogy jelentkeztek-e már a nyeremény felvétele érdekében.

A vállalat elmondta, hogy a nyerteseknek személyes találkozót kell egyeztetni, hiszen azonosítaniuk kell magukat, hogy kiderüljön, biztosan ők-e a nyertes szelvény tulajdonosai. A Szerencsejáték Zrt. a járványügyi helyzetben is tartja magát a személyes találkozóhoz. 

Az ötös és a hatos lottó főnyereménye az igénylést követően 30 napon belül elutalásra kerül; az esetek 90 százalékában egy hónap alatt lezajlik a nyeremények kifizetése.

1,428 milliárd forint volt idáig a legmagasabb összeg, amit nem vettek fel, de volt olyan is, hogy valaki 429,2 millió forintot hagyott maga után. 

A Szerencsejáték Zrt. elmondta, hogy amennyiben valaki nem veszi fel a nyereményét, a kiváltatlan összeg külön sorsoláson lesz meghirdetve, vagy egyes játékok nyereményalapjába kerül kiegészítésképp. 

Azonban a lottónyertesek élete sem fenékig tejfel, nem mindig építő jellegű az elképesztő összegek zsebre tétele; erre tökéletes példaként szolgál az a brit férfi, aki 19 évesen 4 milliárd forintos nyereményt szakított, majd miután drogokra és prostituáltakra költötte vagyonát, szobafestőnek állt, és elvette azt a lányt, akivel a lottónyeremény időszakában is járt. 

(Borítókép: Lottózó a XX. kerületi Kossuth Lajos utca 48-ban. Fotó: Róka László / MTVA / Bizományosi / MTI)