Lezárult a 25 fős drogbanda elleni nyomozás, 75 millió forint került zár alá

2022.02.12. 07:21
Összesen 348 millió forint bevételre tett szert az a 23 fős bűnbanda, akik külföldről vásárolt pszichoaktív anyagokkal kereskedtek online. A rendőrségnek mintegy 75,6 millió forint értékű vagyont sikerült elkoboznia.

Lezárult az új pszichoaktív anyagokkal kereskedő bűnbanda elleni nyomozás, az első körben csupán 7 emberből álló gyanúsított-lista 23 főre bővült. A bűnszervezet fővezére, a 37 éves Z. Vilmos mellett további 26 gyanúsítottja lett az ügynek, a bandára először 2020 nyarán csaptak le a rendőrök – írta meg a police.hu

A Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály (KR NNI NBEFO) Pécsi Osztálya 10 főt bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett, 12 személyt pénzmosás bűntett, míg egy embert közokirat-hamisítás bűntett elkövetésével gyanúsítottak meg.

A drogbanda 2018 februárja és 2020 júniusa között külföldi weboldalakról beszerzett új pszichoaktív anyagokkal kereskedett a hazai online piacon. A szervezet tagjai kriptovalutával vásárolták meg a külföldi drogokat, amiket később személyes találkozás nélkül, postai úton vagy futárcégeken keresztül juttatták el a vásárlóknak. 

A bűnözők informatikust és logisztikust is alkalmaztak a sikeres kereskedés érdekében, összesen 7 weboldalt és 13 különböző bankszámlát használtak. A két év alatt mintegy 20 ezer csomagot értékesített és 348 millió forint bevételre tett szert. A bandatagok drága utazásokra, nagy értékű autókra és ingatlanokra fordították a fekete pénzt. 

A rendőrség által zár alá vett ingatlanoknak, autóknak, ékszereknek és készpénznek köszönhetően összesen mintegy 75,5 millió forint értékű vagyont sikerült elkobozni.

Korábban már írtunk arról, hogy előszeretettel használják kiskapuként új pszichoaktív szereket, ugyanis gyakran előfordul, hogy a kémiai összetételeik nem szerepelnek az Európai Uniós tiltólistán; tehát a vegyi anyagok összetételének gyors megváltoztatása akár legális drogkereskedelemhez is vezethet.