Márki-Zay Péter Orbán Viktor évértékelőjéről: üres szónoklat, zavaros képek, szóvirágok

20220208134454 PAP 1558
2022.02.12. 17:21 Módosítva: 2022.02.12. 21:48
Márki-Zay Péter is reagált a kormányfő évértékelőjére. Az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint ha Orbán Viktor komolyan gondolná, amit mond, kiállna vele vitázni.

Orbán Viktor évértékelőjének egyetlen erénye az volt, hogy ez volt az utolsó miniszterelnökként. Velem foglalkozott sokat, az ország valódi gondjaival semennyit. Úgy történt, ahogy sejtettem: üres szónoklat, zavaros képek, szóvirágok. És ha mindazt, amit mondott, komolyan gondolná, kiállna velem vitázni – reagált hivatalos közösségi oldalán egy rövid bejegyzésben Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltje Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelő beszédére. Az Index erről szóló tudósítását ITT olvashatja el.

Tette mindezt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje röviddel az után, hogy szintén a Facebook-oldalán egy videóban elújságolta, hogy szombaton kora délutánra az egyesült ellenzék képviselőjelöltjei mind a 106 körzetben sikeresen összegyűjtötték az induláshoz szükséges ajánlásokat.

Márki-Zay Péter hozzátette, szombaton országszerte már reggeltől sok helyen sorokban álltak az emberek a pultoknál, hogy aláírásukkal támogassák az Egységben Magyarországért jelöltjeit. Az ellenzéki pártszövetség országgyűlési képviselőjelöltjei közül többen is pár óra alatt összegyűjtötték az induláshoz szükséges 500 aláírást.

A változás iránti vágy egyre csak nő a magyarokban. Az országjárásom során is tapasztalom nap mint nap, hogy egyre többen jönnek el, és az emberek egyre jobban bíznak benne, hogy a túlerő és a propagandagépezet ellenére sikerülhet véget vetni a Fidesz tizenkét éves uralmának. Az egyéni jelöltjeink gyors sikere az aláírásgyűjtés során tovább erősíti a reményt

– jelentette ki Márki-Zay Péter.

A Fidesz szinte percre pontosan ugyanekkor adta hírül szintén hivatalos közösségi oldalán, hogy az ő jelöltjeik is mind a 106 választókerületben összegyűjtötték az induláshoz szükséges aláírásokat.

A következő lépés, hogy a mai napon összegyűlt ajánlásokat a jelölteknek a helyi választási irodának kell leadniuk ellenőrzésre. Ahol valóban összegyűlt 500 érvényes aláírás, ott nyilvántartásba veszik a jelöltet.

Akárcsak a Fidesznél, az aláírásgyűjtés országszerte folytatódik a következő hetekben az Egységben Magyarországért részéről is – jelentette be mindkét pártszövetség szombat délután. 

A további választási menetrendet, hogy mi minden vár még ránk április 3-ig, ebben a cikkében foglalta össze az Index.

Az ellenzéki pártok szerint „standupnak is ciki”

A DK szórakoztató showműsornak, a Párbeszéd „standupnak is cikinek” nevezte Orbán Viktor miniszterelnök szombati budapesti évértékelőjét, az MSZP szerint „orbáni lázálmok helyett” a magyar valóságról kell beszélni. A Jobbik elnöke úgy vélte: az utókor értékeli mindazt a rombolást, amit 12 év alatt véghezvitt.

Az MSZP MTI-hez eljuttatott írásos összegzésben reagált a miniszterelnök évértékelőjére. Mint írták: Orbán Viktor a Fidesz kiváltságosainak beszélt. Azoknak, akik az elmúlt 12 évben „az irányított közpénz-lenyúlások nyertesei voltak, akik Magyarországot és a magyar embereket fentről nézik és lenézik”. Hozzátették, hogy ezek a kiváltságosok „Michelin-csillagos étteremben vacsoráznak, jachtoznak, helikoptereznek az ellopott közpénzből, miközben nem látják a társadalom nagy részének mindennapi problémáit”.

Szerintük ha Orbán Viktor nem félne, ha valóban lenne mire büszkélkednie 12 év kormányzás után, akkor kiállna vitázni Márki-Zay Péterrel, ahogyan az demokráciában szokás.

A kormányfő elhallgatta azt a tényt, hogy a Fidesz rárobbantotta a szegénységet az országra

– fogalmaztak a közleményben. Hozzátették, hogy szerintük Magyarországon megélhetési válság van. Azt sem említette, hogy a beszéde alatt is emberek haltak meg a Fidesz által rosszul kezelt járványban – fűzték hozzá.

A Párbeszéd úgy fogalmazott: Orbán Viktor „a néptől hermetikusan elzárva, harmadosztályú standuposként hazudott az övéinek”, miközben az Egységben Magyarországért szövetség politikusai, aktivistái, szimpatizánsai az utcákon és a tereken folytattak valódi párbeszédet a magyar emberekkel. Úgy vélték, a miniszterelnök most sem beszélt Magyarország valódi problémáiról, „ahogyan nem ejtett egyetlen szót arról sem, hogy családja, kiváltságos haverjai a magyar emberektől ellopott pénzből, teljesítmény nélkül hizlalták luxusra magukat”.

A korrupt, érzéketlen kormányfő mondhat bármit, Putyin és Kína által rángatott, megfáradt báb lett, aki béna szóviccei mellett csak a fejében létező démonokkal küzd jobban

– írták. Hozzátették: „Orbán, ez standupnak is ciki.”

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében azt írta: Orbán Viktor ma évértékelő címén a fideszes kiváltságosok körében mondott beszédet. Az eseményen elhangzottakat „sajnos nem tudjuk kommentálni, mert nem volt időnk szórakoztató showműsort nézni”. Mint írták, a DK politikusai és aktivistái szombaton egész nap az utcán vannak: ajánlást gyűjtenek, kampányolnak, és meghallgatják az emberek problémáit, amelyekre „a fideszes elit 12 éve süket és vak”.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke közösségi oldalán azt írta:

Orbán évértékelőire rendre reagálni szoktam. Most nem fogok.

Úgy fogalmazott: „a múltról ugyanis mindig hazudik, jövője meg már nincs.”

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)