Ragaszkodnak a sztrájkjoghoz a pedagógus-szakszervezetek

2022.02.12. 16:27
Készek akár nemzetközi bírósághoz is fordulni.

Közleményben reagált a pénteken megjelent kormányrendeletre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A rendelet előírja, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, a tanulók pedig nem maradhatnak oktatás-nevelés nélkül.

Ezenkívül a rendelet kimondja azt is, hogy el kell kerülni a sztrájk idején a csoportok, osztályok összevonását, és nem lehet a gyerekeket más helyiségben felügyelni, mint ahol a sztrájk előtt voltak. Minden csoportban legalább egy, szakképesítéssel rendelkező pedagógusnak, kollégiumi nevelőnek, oktatónak vagy pedagógiai asszisztensnek jelen kell lennie.

A rendeletet a pandémiára hivatkozva, a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény szerinti országgyűlési felhatalmazás alapján hozta meg a kormány. A PDSZ közleményében kiemelte, hogy a tanításnak semmi köze nincs a világjárványhoz, ami alatt „egyébként is sok óra elmarad, még olyanok is, amelyeket digitális munkarend elrendelésével meg lehetne tartani”.

Szerintük a kormány már rendeletileg kormányoz olyan ügyekben, amelyeknek semmi közük nincs a koronavírus-járványhoz.

A sztrájkjogunk rendeleti megvonása tipikus diktatórikus lépés és a diktatúra sajátos problémamegoldása

– olvasható a PDSZ közleményében. Hozzátették, hogy a március 16-án kezdődő sztrájkot a kormány „csak erővel tudja letörni”.

Továbbra is védik a sztrájkjogot

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint alaptörvény-ellenes a kormány péntek este kihirdetett rendelete – számolt be az MTI. A szakszervezetek úgy látják, hogy a rendelet előírásai nem állnak összhangban a valósággal, azzal, hogy hónapok óta mindennaposak az óvodákban, az iskolákban a csoportösszevonások, mert eddig sem volt és most már különösen nincs elegendő pedagógus és segítő munkatárs a feladatellátásra. Ez a fő oka a sztrájkhelyzetnek – hangsúlyozták.

Felszólították a kormányt, hogy tartsa tiszteletben: a bíróság független hatalmi ág, és a független bíróságnak dolga és joga sztrájkügyben döntést hozni. Közölték: nem hagynak fel a sztrájkjog védelmezésével, ha kell, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.

A köznevelésért felelős államtitkárság pénteki közleményében emlékeztetett: a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a január 31-én tartott pedagógussztrájk törvényellenes volt. A kormány álláspontja szerint a szülők és a gyermekek érdekében, az újabb káosz elkerülése céljából és a járványhelyzetre is figyelemmel pontosan szabályozni kell, hogy az esetleges pedagógussztrájk idején a köznevelési intézményeknek milyen minimumszolgáltatást kell nyújtaniuk.

Ahogyan arról korábban az Index is hírt adott, a pedagógusok március 16-tól újabb munkabeszüntetésre készülnek, amelynek részleteiről pénteken szerettek volna tárgyalni a szaktárca képviselőivel. A megbeszélés meghiúsult, mivel a szakszervezetek a kormányt képviselő Kisfaludy László irodájáig sem jutottak el, a portánál ugyanis megállították őket.