Az új rektor azt mondja, még átgondolják a filmszínész-képzés módját az SZFE-n

2022.02.12. 20:34
Rátóti Zoltán szerint a modellváltás szükséges volt, bár meglepetést okozott az elutasítás mértéke. Az alapítványi forma tette lehetővé, hogy csaknem megnégyszereződött az egyetem támogatása.

Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektora szerint másfél éves kuratóriumi tagsága alatt már alaposan belelátott az egyetem működésébe, és az így gyűjtött tapasztalatai révén rektorként hatékonyan fogja tudni elősegíteni a modellváltás sikerességét.

A modellváltás szükségességéről Rátóti Zoltán elmondta: a kormánynak az az elképzelése, hogy a korábbiakhoz képest hatékonyabb és egyszerűbb formában működhessen az intézmény – vagyis hogy a költségvetési irányzók és lehetőségek sokkal mobilisabbá válnak –, már önmagában is elégséges indok lehet, mint ahogyan ez nagyon sok egyetem esetében már beigazolódott. Megjegyezte, bár várható volt, hogy ezzel kapcsolatban komoly ellenállásba fognak ütközni, az elutasítás mértéke még így is okozott meglepetéseket.

Hozzátette:

az alapítványi működési forma tette lehetővé, hogy csaknem megnégyszereződött az egyetem támogatása, ami az oktatás színvonalára is messzemenően kihat.

A Jászai Mari-díjas színész, rendező szerint nem lehet kétségbe vonni a korábbi időszak oktatási minőségét sem, hiszen kiváló színészek és szakemberek kerültek ki az egyetemről.

Arra a kérdésre, hogy akarnak-e filmszínész szakot is indítani, a rektor kifejtette: egyelőre azt a közösséget próbálják megteremteni, hogy a filmesek, operatőrök, filmírók, dramaturgok a színészekkel és a színházi emberekkel is közös projekteket készítsenek el.

Egy-két éven belül meglátjuk, hogy ez hogyan működik, ez már kineveli-e a leendő filmszínészeket, vagy kell-e speciálisan arra fókuszálnunk, hogy filmszínészeket képezzünk. Bizonyára az igény nagy, de nem szeretnénk, ha a képzendő vagy képzett filmszínészek kizárólag kereskedelmi csatornák showműsoraiban és sorozataiban szerepelnének

– mondta az Inforádiónak Rátóti Zoltán. 

Idén nem indul zenés osztály a színművészetin, amivel kapcsolatban a rektor megjegyezte: tudja, hogy ezt a hírt most nagyon felkapták, de nem is volt szokás, hogy minden évben zenés színész osztály induljon, két-három évente indult ilyen. Fel kell továbbá mérni, hogy a szakma hány kifejezetten zenés színészt tud foglalkoztatni. Bábszínész szak sem fog indulni, hanem bábrendező lesz – tette hozzá.