Egyszerűbb a közművek átírása és az adatmódosítás

2022.02.13. 18:37
Az e-bejelentővel néhány kattintással, egyetlen online felületen is intézhetők az ügyek.

Idén új szolgáltatás indul, amellyel a kormány tovább csökkenti az emberek adminisztratív terheit – jelentette be György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára közösségi oldalán megosztott bejegyzésében.

György István hozzátette: az e-bejelentővel a közműátírás és a megváltozott adatok bejelentése néhány kattintással, egyetlen online felületen is elintézhető, vagy személyesen az ország bármelyik kormányablakánál. Ez azt jelenti, hogy nem szükséges külön-külön felkeresni a közműcégeket, ezt az e-bejelentő elvégzi helyettünk. A bejelentő díjmentes, egyszerű és gyors ügyintézési lehetőség – fogalmazott az államtitkár.

György István közösségi oldalán megosztott videójában emlékeztetett, hogy a kormány tíz évvel ezelőtt megkezdett közigazgatás-fejlesztési és bürokráciacsökkentési programja, amely számos fejlesztést hozott az elmúlt években, újabb mérföldkőhöz érkezett.

Az e-bejelentő szolgáltatás lényege, hogy egy informatikai felületen keresztül be lehet jelenteni az adatváltozást. Nem csak lakcímváltozás esetén lehet igénybe venni, hanem például névváltozáskor, legyen az házasságkötés következménye, vagy történjen bármilyen más okból.

Mintegy harmincnégy olyan közműcég van, amely már csatlakozott az e-bejelentőhöz – ismertette György István. Hozzátette: akik a rendszerben benne vannak, az ő esetükben elegendő csak ezen a rendszeren keresztül ezt az adatváltozást egyszer bejelenteni, és valamennyi közműcég megkapja ezeket az adatokat felhatalmazás alapján.