Ezért fájhat a feje Valentin-napon

DMOHA20180826007
2022.02.13. 17:42
Többször borús, csapadékos lesz az idő jövő héten, és ismét többfelé lesz erős, akár viharos a szél. Ugyanakkor lehűlés nem várható, maradnak a 10 fok körüli maximumok.

Vasárnap este az ország nagy részén derült vagy gyengén felhős lesz az ég, az ország keleti, északkeleti harmadán lehet több felhő. Helyenként párássá válhat a levegő, csapadék azonban nem várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A szelet főként Észak-Dunántúlon kísérhetik élénk széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul, de a szélcsendes, kevésbé felhős fagyzugokban ennél hidegebb is lehet.

hajnal
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség az előttünk álló 24 órában nem várható. Az orvosmeteorológiai jelentés szerint fronthatás nem érvényesül, azonban a légkör magasabb szintjein gyenge melegedés zajlik, így a fokozottan érzékenyek körében enyhe melegfronti jellegű panaszok előfordulhatnak. Ilyen lehet a fejfájás, a koncentrálási nehézség vagy a teljesítőképesség-csökkenés.

Hétfő reggel időnként vastagabb, de szakadozott felhősáv vonul délnyugatról kelet, északkelet felé. Emellett az ország nagy részén napos időszakok is várhatók. Főleg a déli óráktól szórványosan előfordul eső, zápor. Az északkeleti határ közelében, illetve az északkeleti hegyekben estétől néhol havas eső, hó is hullhat. A szél az Észak-Dunántúlon helyenként megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 13 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú előrejelzése szerint kedden is többfelé kell számítani napsütésre, de délutántól nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor. Néhol akár még az ég is megdörrenhet. Hajnalban általában mínusz 2 és plusz 5 fok közötti értékeket mérhetnek. A kora délutáni órákra 6 és 15 fok közé melegszik fel a levegő.

Szerdán napközben már csak néhol lehet zápor. A szél megélénkül, néhol meg is erősödik. A minimum-hőmérséklet mínusz 1 és plusz 6, a maximum-hőmérséklet plusz 8 és 13 fok között alakul.

Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult idő valószínű, és többfelé, illetve több alkalommal várható eső, zápor. Sok helyen megerősödik, néhol viharossá fokozódhat a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet plusz 2 és 7 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 10 és 16 fok között várható, de keleten 10 fok alatti értékek valószínűek.

Pénteken elszórtan lehet kisebb eső, záporeső, és néhol kisüt a nap. A szél többfelé megerősödhet, viharossá fokozódhat. Hajnalban plusz 2 és 7, kora délután 9 és 16 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton és vasárnap is többfelé lesz erős, viharos a szél. Helyenként lehet zápor, kisebb eső. Vasárnap a hegyekben vegyes halmazállapotú csapadék is eshet. Szombaton a minimumok mínusz 1 és plusz 6, a maximumok plusz 8 és 12 fok között alakulnak. Vasárnap hajnalban mínusz 5 és plusz 2, délután plusz 8 és 13 fok közötti értékeket mérhetnek.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)