Kovács Zoltán: Orbán Viktor egyáltalán nem célzott Magyarország kilépésére az EU-ból

2022.02.13. 15:55
A DPA német hírügynökség így tudósított a kormányfő szombati évértékelőjéről.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében nem célzott Magyarország kilépésére az Európai Unióból, ahogy azt a DPA német hírügynökség híradásának címében állította – kifogásolta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az államtitkárság honlapjára írt nyilatkozatában.

Jóllehet a miniszterelnök kitért a Magyarország és az Európai Unió kapcsolatában lévő kihívásokra, nyilvánvalóan nem mondta azt, amit a DPA német hírügynökség címe állít

– jelentette ki Kovács Zoltán. Hozzátette: a legjobb bizonyíték erre Orbán Viktor szombati értékelő beszéde, melyet percről-percre tudósított az Index, a beszédről készült összefoglalónkat pedig ITT olvashatja. 

A legfontosabb az, hogy együtt akarunk-e maradni. Különösen itt, Európában, mert az Európai Uniónak csak akkor van jövője, ha az egyre növekvő kulturális elidegenedés ellenére is együtt tudunk maradni. A magunk részéről mi egyben akarjuk tartani az Európai Uniót. Ezért többször is tettünk tolerancia-ajánlatot Brüsszelnek és Berlinnek is

– idézte Kovács Zoltán a miniszterelnök szavait, cáfolva a DPA kijelentését.

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy beszédében Orbán Viktor annyit mondott: Budapest nem várja Brüsszeltől, hogy átvegye a magyar migránspolitikát, a magyar családpolitikát vagy a magyar kül- és nemzetpolitikát, de ők sem követelhetik tőlünk azt, hogy átvegyük az övéket.

Kovács Zoltán azt is kijelentette: a beszédből kiderül, hogy – ellentétben a DPA címével – Orbán Viktor az EU egyben maradását hangsúlyozta, valamint kiemeli a nyugati és a közép-európai tagországok egymás iránti toleranciájának fontosságát. Hozzátette, hogy Orbán Viktor már korábban is több alkalommal aláhúzta, Magyarország az EU egyben maradását és a tagországok közös jövőjét hangsúlyozta.