Szijjártó Péter a kormány támogatására buzdítja a külhoni magyarokat

273974439 478354340424531 2587164496860528599 n
2022.02.14. 15:59 Módosítva: 2022.02.14. 17:41
Arról beszélt Sepsiszentgyörgyön, hogy a határon túli magyarok továbbra is a magyar állam támogatását fogják élvezni, amennyiben bizalmat szavaznak a kormánynak az április 3-i választáson.

Folytatódni fog a határon túli magyar közösségek támogatása Erdélyben és Székelyföldön, ha az emberek újra bizalmat szavaznak a kormánynak az április 3-i választáson – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sepsiszentgyörgyön.

A tárcavezető a Gyöngyvirág utcai Református Egyházközség temploma előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: 2010-ben jelentős fordulat következett be a nemzetpolitikában, a baloldali kormány korábban „ellenséges és lekicsinylő hozzáállást” tanúsított a határon túli magyarokkal kapcsolatban, a jobboldal győzelmével azonban ezt olyan intézkedések váltották fel, amelyek fókuszában az érintett közösségek megerősítése és támogatása áll.

Hozzáfűzte: hamarosan választás lesz Magyarországon, amely az egész nemzet jövőjét alapvetően meghatározza, tehát az anyaország jövőjét és a határon túl élő nemzeti közösségek jövőjét egyaránt.

Ezért nagy tisztelettel arra kérjük az erdélyi, székelyföldi magyarságot, hogy vegyenek részt a parlamenti választáson (...) Minden szavazat számít, egyetlen szavazat sem veszhet el

– mondta a miniszter. Arról számolt be, hogy a jogszabályi és technikai feltételek adottak, és a magyar állampolgárok március 19-től reggel 6 óra és este 10 óra között mindennap leadhatják a voksukat Magyarország bukaresti, kolozsvári és csíkszeredai diplomáciai képviseletén.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: amennyiben a kormány újra bizalmat kap az emberektől, folytatni fogják az erdélyi és székelyföldi gazdaságfejlesztési programot, folytatódni fog a helyi óvodák és iskolák építése, felújítása, továbbra is támogatni fogják az egyházi közösségeket, illetve folytatják a kulturális identitás megőrzéséhez szükséges programok finanszírozását és a sportfejlesztéseket.

Kelemen Hunor: Közösek az érdekek

Közösek az érdekeik az itt élő népeknek – emelte ki Kelemen Hunor, a román kormány miniszterelnök-helyettese Sepsiszentgyörgyön. A politikus hozzátette: ma sokkal jobbak a román–magyar államközi kapcsolatok, mint három-négy éve voltak. Szakpolitikai kérdésekben gyakoriak az egyeztetések.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint Erdélybe is átszivárog-e a magyarországi választásoknak a közösségi portálokon eldurvuló kampánya, azt válaszolta: a politikusok csak azt tehetik, hogy elutasítják a gyűlöletet és a verbális agressziót, mert az utóbbi fizikai agressziót is szülhet.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)