2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Elárulta az ellenzék, hogy mit kezdene a honvédséggel

DVAST20220211004
2022.02.14. 15:54
Vadai Ágnes, a DK politikusa, az egyesült ellenzék honvédelmi kabinetvezetője és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt több, a honvédséget érintő tervükről is beszámolt.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy turbulens időket élünk, rossz esetben fegyveres konfliktus robbanhat ki a szomszédunkban. Az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban így fogalmazott:

Putyin az agresszor, Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett.

Márki-Zay Péter szerint Orbán Viktor odáig jutott a „Ruszkik, haza!” kijelentéstől, hogy „most az oroszok hazajárnak Magyarországra”. A politikus leszögezte, hogy kormányváltás esetén hűséges szövetségesei lennénk a NATO-nak, valamint megemlítette a rendőrségen belüli önálló határőrség és a kibervédelem fontosságát is.

Vadai Ágnes hangsúlyozta, hogy a közös európai hadsereg mellett támogatnák az európai titkosszolgálatok és az európai hadiipar együttműködését is. A politikus kifejtette: 2010–2018 között a kormány magára hagyta a honvédséget, csak a túléléshez elegendő forrást biztosítottak, majd 2018 után „látványos költekezésbe kezdtek, de titkosan”.

Támogatjuk a Magyar Honvédség modernizálását, soha nem voltunk ez ellen, de a titkos, nem a haza érdekét szolgáló beszerzéseket nem támogatjuk

– tette világossá Vadai Ágnes, hozzátéve: áttekintenék az eddigi beszerzéseket, és új védelmi beszerzési jogszabályt dolgoznának ki, amely bizonyos keretek között biztosítja az átláthatóságot.

A DK politikusa úgy látja, hogy ma nem a honvédelmi miniszter irányít, hanem Palkovics László innovációs és technológiai tárcavezető, illetve Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, akik szerinte üzletnek tekintik a hadsereget.

Vadai Ágnes több tervezett intézkedésükre is kitért:

  • Valós igényeken alapuló előmeneteli rendszert alakítanának ki, ahol a katona és a honvédségi alkalmazott áll a középpontban.
  • Vadai Ágnes kitért arra is, hogy a katona nem kizárólag a felszerelést jelenti, fontos a jó egészségügyi, szociális ellátás és a lakhatás is.
  • Visszaállítanák az egyenruhás nyugdíjasok korábbi státuszát.
  • Létrehoznák az egyenruhások ombudsmanját; a politikus itt a honvédségen belüli szexuális zaklatásokról beszélt.
  • Külön programot készítenének arra, hogy minél nagyobb számban jelentkezzenek nők a honvédségbe.
  • Erősítenék és politikamentessé tennék a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot.
  • Bevezetnék a strukturált védelmi párbeszéd intézményét, hogy honvédelmi ügyekben is legyen párbeszéd az állampolgárokkal.

Fidesz: A baloldal feladná az ország védelmét

A kormánypárt közleményben reagált Márki-Zay Péterék sajtótájékoztatójára:

A baloldal valódi programja: Magyarország biztonságának és védelmének feladása. A baloldal kormányzása alatt leépítette a honvédséget, most is első dolga lenne a rendőrök és katonák visszahívása a határvédelemről. A baloldal miniszterelnök-jelöltje annak a Gyurcsány Ferencnek a visszatérítésén fáradozik, aki személyesen is nekiállt a határkerítés lebontásának és aláírást gyűjtött a kötelező migránskvóta mellett. A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal szolgaian teljesítené Brüsszel és a Soros-hálózat bevándorláspárti politikáját, feladná az ország biztonságát és védelmét az illegális migráció ellen.

A Fidesz szerint a DK még ezekben a hetekben is arról beszélt, hogy a kerítés tarthatatlanminiszterelnök-jelöltjük szerint a migránsok egy-két évtized alatt integrálhatóak és szerinte különben sem bántanak senkit.

Korábban két cikkünkben részletesen foglalkoztunk a szakpolitikai kabinetvezetők megszólaltatásaival és az ellenzéki program egyes elemeivel. Itt írtunk az egészségügyről és a sportról, ebben az anyagban pedig a szociális területről és az oktatásról.

(Borítókép: A Magyar Honvédség csapata 2022. február 11-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)