Újabb jelölőszervezeteket vettek nyilvántartásba

2022.02.14. 17:03
Újabb két jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 53-ra nőtt a számuk. Négy évvel ezelőtt 101 pártot vett nyilvántartásba a bizottság, továbbá mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot.

Az országgyűlési választáson indulni akaró jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat, a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a bírósági nyilvántartásban.

Korábban az NVB már nyilvántartásba vett negyven pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül tizenegyet.

A testület hétfői, online ülésén nyilvántartásba vette a Magyar Reform Pártot.

Az NVB – a szervezet februári kérelme után – ismét visszautasította a Magyar Nemzeti Párt nyilvántartásba vételét, mert a párt bejelentőjének képviseleti megbízatása megszűnt, így nem volt jogosult a párt bejelentésére. Ugyanez történt az Európai Független–Centrum Párttal is.

Az NVB nyilvántartásba vette az országos nemzetiségi önkormányzatok közül utolsóként a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatát is.

A határozatok nem jogerősek

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál.

Az április 3-i parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ha a közgyűlés január 31-ig döntött erről. A nemzetiségi lista állításához szükséges a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása is. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése a január 31-i határidőig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát az április 3-i országgyűlési választásra.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Az Országos Bírósági Hivatal közlése szerint a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában 267 jogerősen bejegyzett párt szerepel, ennyi vetethetné magát nyilvántartásba az NVB-nél az országgyűlési választásra.