Vázában, virágcserépben, postaládában fészkelő széncinegékre figyelmeztetnek

2022.02.14. 12:17
A kotlás és a fiókanevelés körülbelül egy hónapnyi időtartamára fel kell szerelni alternatív levélgyűjtőt a madarak által elfoglalt mellé, valamint érdemes felfüggeszteni egy tájékoztató kiírást is a kézbesítő számára, tudatja az MME.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez minden évben érkeznek információk postaládában fészkelő széncinegékről. A megfigyelések alapján a jelenség általánosnak, sőt gyakorinak tekinthető, és márciusban lehet idén először számítani rá, azt követően a nyár második feléig előfordulhat. Az egyesület tájékoztat róla, hogy 

a madarak beköltözése billenőajtóval fedett bedobónyílású levélgyűjtővel, ezzel párhuzamosan pedig a környékre kihelyezett, megfelelő minőségű, B típusú mesterséges odúkkal előzhető meg.

Amennyiben a cinegék már beköltöztek, a postaláda rendeltetésszerű használatát fel kell függeszteni, mert a bedobott küldemények veszélyeztetik a madarakat. A természetvédők tudatják, hogy a postaládákban fészkelő széncinegék a kotlásuk és a fiókanevelésük körülbelül egy hónapnyi időtartamára fel kell szerelni alternatív levélgyűjtőt a madarak által elfoglalt mellé, valamint érdemes felfüggeszteni egy tájékoztató kiírást is a kézbesítő számára.

A MME arról is informál, hogy a széncinege a legtermetesebb, valamint a településeken is a legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon. Hagyományosan harkályodúkban költ, és mesterséges odúkban is szívesen fészkel. Gyakoriságának hátterében többek között változatos tápláléklistája, szaporasága és a más fajok számára kevéssé vonzó fészkelőhelyekbe költözés képessége áll. Utóbbira az egyik leggyakoribb példa a postaláda, de

találtak már fészkét egyebek mellett vázában, útterelő bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, valamint kandeláberben is.

A madártani intézet felvilágosít róla, hogy a „technofészkelés” hátterében az áll, hogy a széncinege a többi cinegefajhoz képest kevésbé ragaszkodik a magasan levő fészeküregekhez. Ez a képessége különösen a mesterséges üregekben bővelkedő civilizációs környezetben jelent előnyt. A Magyarországon elterjedt 

hagyományos postaládatípus a cinegék szemében lapos kialakítású, széles röpnyílású mesterséges odúnak tekinthető.

Mivel ezek családi házas környezetben a kerítésen, jól láthatóan helyezkednek el, a cinegék táplálék- vagy fészkelőhely-keresés közben könnyen megtalálják, és néhány nap alatt teljes fészket építve be is költöznek. 

(MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.