Jóváhagyták a népszavazás szavazólapjait

2022.02.14. 17:18
Az országgyűlési választások napján, április 3-án lesz a referendum.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jóváhagyta a gyermekvédelmi népszavazás szavazólapjainak mintáit. Az egyik a magyarországi, a másik a levélben szavazásra készült.

A magyarországi szavazáshoz készült változaton szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak. A levélben szavazók szavazólapján – ellentétben a magyarországi szavazás szavazólapjával – nincs pecséthely, azok pecsét nélkül is érvényesek lesznek, helyette a szavazólapon a „levélben szavazás szavazólapja” felirat szerepel.

A szavazólapon van még szavazólap-megjelölés, az, hogy országos népszavazás szavazólapjáról van szó, és a szavazás napja. Feltüntették rajta azt is, hogy érvényesen szavazni kérdésenként csak egy válaszra lehet, a válasz feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal, például (X) vagy (+).

A levélben szavazók szavazólapján a szavazat elhelyezésére szolgáló karika zöld. Ennek az az oka, hogy ezeket a voksokat a Nemzeti Választási Iroda számlálja, és először szkennelni fogják a gyors eredménymegállapítás miatt.

Négy kérdés

A népszavazásra feltett kérdések az alábbi sorrendben szerepelnek a szavazólapon:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A kérdések mellett helyezkedik el az igen és a nem válasz jelölésére szolgáló karika. Mindkét szavazólap A4 méretű, és világoskék szalag keretezi.

Egynapos határidővel bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához az NVB-nek a szavazólap adattartalmát jóváhagyó határozata ellen – számolt be az MTI.

Miután az Alkotmánybíróság helybenhagyta a gyermekvédelmi népszavazást, az időpontot Áder János köztársasági elnök az országgyűlési képviselő-választás napjára, április 3-ra tűzte ki. A kormány múlt héten jelentette be, hogy tájékoztató akciót indít a népszavazásról.