Sztrájk: nemzetközi bírósághoz fordulnának a tanárok

GettyImages-1270474836
2022.02.14. 08:50
A szakszervezetek úgy vélik, hogy a sztrájk szabályait lefektető kormányrendelet az Alaptörvénnyel és az uniós joggal is szembemegy, így még az sem kizárt, hogy nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.

Amit a kormány tett, nemcsak jog-, hanem demokráciaellenes is – jelentette ki Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, reagálva arra a péntek este megjelent rendeletre, amelyben a kormány részletekbe menően megszabta, miként sztrájkolhatnak a pedagógusok.

Az új szabályok értelmében gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, de a rendelet kimondja azt is, hogy el kell kerülni a sztrájk idején a csoportok, osztályok összevonását, és nem lehet a gyerekeket más helyiségben felügyelni, mint ahol a munkabeszüntetés előtt voltak, sőt az órák egy részét meg is kell tartani.

A PSZ alelnöke szerint ez durva megsértése a sztrájktörvénynek, amely azt írja elő, hogy a munkabeszüntetés idején biztosított elégséges szolgáltatásokról a szakszervezeteknek és a kormánynak kell megállapodnia, ha ez nem sikerül, bíróság dönt a kérdésben.

Mint ismert, január 31-én figyelmeztető sztrájkot tartottak a pedagógusok, amely a bíróság másodfokú döntése értelmében jogszerűtlen volt. Döntés született ugyanakkor arról is, hogy a még elégséges szolgáltatások körébe nem tartozhat bele, hogy a tanárok sztrájk közben is tanítsanak. Éppen ezért a pedagógusok folytatják a bírósági eljárásokat, Gosztonyi Gábor szerint 

az ügy az Alkotmánybíróságig is eljuthat, de az Európai Szakszervezeti Szövetség Oktatási Bizottságát is tájékoztatták a kialakult helyzetről, így hamarosan az Európai Parlament és az Európai Bizottság is értesülhet a történtekről.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja, Nagy Erzsébet a lapnak kiemelte: már az Oktatási Világszervezetet és az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetét is megkeresték, valamint attól sem riadnak vissza, hogy amennyiben szükséges, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet. Közben a március 16-ára meghirdetett határozatlan idejű sztrájk szervezését és a sztrájkbizottsági egyeztetéseket is folytatják.

(Népszava)

(Borítókép:  Sean Gallup / Getty Images)