Mutatjuk, mely pártok nem támogatták Róna Péter államfői jelölését – eleinte

DSC08020
2022.02.15. 18:56
Nem volt konszenzus a hatpárti ellenzék soraiban a köztársaságielnök-jelölt személyét illetően, két pártnak is engednie kellett.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Róna Péter jogász-közgazdász lett az egyesült ellenzék köztársaságielnök-jelöltje. Róna Péter az Indexnek elmondta:

Ha a hat párt egybehangzóan úgy gondolta, hogy erre én alkalmas vagyok, akkor nekem kötelességem ezt a feladatot elvállalni.

Jakab Péter a hivatalos bejelentés után rögtön jelezte, hogy Róna Péter a Jobbik javaslata volt, ő pedig már egy hónappal ezelőtt felkérte a közgazdászt. A Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel kiegészült hatpárti ellenzéknek több potenciális jelöltje is volt, köztük Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke.

Iványi Gábor jelölését a hatból öt párt támogatta, de a Jobbik megvétózta, Róna Péterrel szemben viszont a Párbeszéd és a Momentum emelt kifogást – írja az atv.hu.

A döntő pillanatban azonban a két párt visszavonta a tiltakozását, miközben a Jobbik kitartott Iványi Gábor elutasítása mellett, így lett végül az Oxfordban élő közgazdász a jelölt, akit a vasárnap esti pártelnöki ülésről Márki-Zay Péter rögtön felhívott.

A Fidesz Novák Katalint jelöli Áder János utódjának. Az Országgyűlés március 10-én dönt, kétharmados többséggel első körben megválasztható az államfő, ennek hiányában második fordulót tartanak, ahol elég az egyszerű többség is. Az aspiránsoknak 15-15 perc felszólalási lehetőségük lesz. A köztársasági elnök juttatásairól itt írtunk részletesen.

(Borítókép: Róna Péter. Fotó:  Trenka Attila / Index)