Tíz ajánlás sem kell ahhoz, hogy a nemzetiségek többségének legyen szószólója az Országgyűlésben

2022.02.15. 06:43
A listával – ha sikerül összegyűjteni a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét – kedvezményes mandátumot lehet szerezni az Országgyűlésben, a legutóbbi választáson ez csak a német nemzetiségnek sikerül. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát.

A nemzetiségek többségének tíznél kevesebb ajánlást is elég összegyűjtenie ahhoz, hogy szószólója legyen az új összetételű Országgyűlésben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által hétfőn közzétett adatok alapján. A jogszabály szerint az az országos nemzetiségi önkormányzat állíthat listát, amelynek közgyűlése január 31-ig döntött a listaállításról, továbbá amely megszerzi a február 12-i (a választás előtti 50. napig) névjegyzékben szereplő nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok egy százalékának érvényes ajánlását.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése a január 31-i határidőig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát az április 3-i országgyűlési választásra, így csak 12 nemzetiségnek van lehetősége országos lista állítására.

Ha nincs mandátum, csak szavazati joggal nem rendelkező szószólót delegálhatnak

A listával – ha sikerül összegyűjteni a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét – kedvezményes mandátumot lehet szerezni az Országgyűlésben, a legutóbbi választáson ez csak a német nemzetiségnek sikerült. Az országos listát állító nemzetiségek, ha nem tudnak kedvezményes mandátumot szerezni és így képviselői mandátumhoz jutni, szavazati joggal nem rendelkező szószólót küldhetnek az új Országgyűlésbe.

Az országos listát állító nemzetiségek delegáltat is küldhetnek a Nemzeti Választási Bizottságba (NVB), ahol az őket érintő ügyekben dönthetnek. Az NVI tájékoztatása szerint a szombaton 16 óráig a nemzetiségi névjegyzékbe felvettek száma és az egyszázalékos szabály alapján a németeknek 316 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy nemzetiségi listát állíthassanak, a horvátoknak 25 ajánlás szükséges, a szlovákoknak 18, a ruszinoknak 12, a románoknak 11. A többi nemzetiségnek tíznél kevesebb ajánlás is elég: az ukránoknak 9, a szerbeknek 7, a lengyeleknek és görögöknek 5-5, az örményeknek 4, a bolgároknak és szlovénoknak 3-3 ajánlás szükséges az országos listához.

Négy évig parlamenti képviselet nélkül maradnak a romák

Mint azt megírtuk, az ORÖ több mint 12 órás, éjszakába nyúló közgyűlésén a Lungo Drom és a többi szervezet közötti feszültség a törvényi határidő lejárta előtt, az utolsó pillanatokban sem csillapodott, sőt az ülés egy-egy pontján a képviselők indulatai elszabadultak, és csak a közbelépő képviselők határozott fellépésének köszönhetően nem torkollt a vita komolyabb konfliktusba. Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló szerint csupán színjáték volt a közgyűlés, ahol egy előre megírt forgatókönyv alapján történt minden. A Lungo Drom által támogatott Farkas Félix, aki nyolc éve tölti be a posztot, úgy reagált, nincs szükség arra, hogy számonkérje a kormányt.

Agócs János, az ORÖ elnöke úgy véli: annak a felelőssége, hogy négy évig parlamenti képviselet nélkül maradnak a romák, egyértelműen a Lungo Dromot terheli, mivel a határidő lejárta előtt kompromisszumos javaslattal élt Farkas Félix felé, ő azonban visszautasította annak lehetőségét.