Teljesíti Márki-Zay kérését a Momentum: roma politikust jelölnek a közös listára

273952669 492827698866512 860646729613996976 n
2022.02.15. 10:24
A Momentum közössége úgy döntött, Lőcsei Lajos roma származású politikust szeretné befutó helyen tudni a közös ellenzéki listán, ezzel is hozzásegítve a kormányváltáshoz az összellenzéki együttműködést – közölte az ellenzéki párt kedden, miután Donáth Anna bejelentést tett hétfőn a Telex műsorában.

A romaképviselethez arra is szükség van, hogy a kormányváltás után, a minisztériumokban legyenek olyan felelős személyek, akik romaügyekben rendelkeznek megfelelő jogkörökkel és pénzügyi forrásokkal. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a cigány közösség nézőpontja minden egyes szakterületen beépüljön a stratégiaalkotásba és döntéshozatalba. Enélkül ugyanis nincs valódi megoldás sem a lakhatási, munkaerőpiaci kihívásokra, sem az oktatás és az egészségügy súlyos problémáira. Semmit róluk nélkülük – ennek kell a magyarországi romapolitika kulcsmondatává válnia

– fejtette ki Donáth Anna, a Momentum elnöke a Telex műsorában.

Mint azt korábban megírtuk, Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy engedte el a hetedik frakcióra való igényét, hogy a pártoktól viszonzásként azt kérte: a listán kapjon helyet három roma politikus is.

A Jobbik egy hete mutatta be roma jelöltjét, Varga Ferencet, akit az ellenzék közös listájára ajánlanak. A hatpárti ellenzék egyelőre még nem állapodott meg a közös listáról, legutóbb Márki-Zay Péter a Partizán műsorában azt mondta, hogy legkésőbb február 26-ig fogják összeállítani.

(Borítókép: Lőcsei Lajos és Donáth Anna. Fotó: Donáth Anna Facebook)