Török Gábor szerint óriási meglepetés lenne az ellenzéki győzelem

MG 8985
2022.02.15. 12:31
Nincs olyan, hogy cselekvő ellenzék, hanem továbbra is ellenzékek vannak – állítja Török Gábor, aki szerint hatalmas meglepetés lenne a kormányváltás. A politológus úgy látja, 110 mandátumot szerezhetnek a kormánypártok.

A köztársasági elnök jelölésén is látszik, hogy nem egy egységes ellenzék van, hanem több ellenzék próbál együtt dolgozni – mondta Török Gábor politológus a Telex hétfői választási műsorában, amelyben Róna Péter jelöléséről úgy fogalmazott: 

Akár lehetett volna jó is, ha – mondjuk – egy stratégiaszerű tervezés után nevezi meg az ellenzék. Ez utólag nekem inkább kármentésnek tűnik.

Az elemző hozzátette:

Nincs olyan, hogy ellenzék mint cselekvő, hanem továbbra is ellenzékek vannak, amelyek között nagyon nehéz megteremteni azt az egységet még egy ilyen ügyben is, hogy legyen közös jelölt időben.

Török Gábor a miniszterelnök szombati évértékelőjéről azt mondta, nem volt kimondottan agresszív, inkább elmélkedés volt némi kampányolással megspékelve. A politológus úgy látja, hogy a mostani kampány sokkal csendesebb, mint az előző néhány volt, ami azért lehet, mert az ellenzék nem tud vagy mert nem akar keményen kampányolni.

A politológus úgy véli, lehet, hogy a Fidesz az ellenzéket figyeli, mint egy kerékpárverseny sprinthajrájában, hogy csak akkor induljon be igazán, amikor az ellenfél megmozdulni látszik.

Nincs értelme felrobbantani ezeket a petárdákat túl hamar

– fogalmazott Török Gábor, és arról beszélt, hogy

a petárdák valószínűleg az utolsó hetekben, napokban sülnek majd el.

A politológus úgy látja, az emberek fejében egy pozitív és egy negatív Fidesz-kép küzd egymással, így gyakorlatilag csak a Fidesz tudja megverni a Fideszt, és ezért a választás nem arról szól, hogy Gyurcsány vagy Orbán.

A politológus arról is beszélt, hogy talán azért nem támadja a Fidesz Márki-Zay Pétert, mert azzal csak megerősítenék, és inkább úgy akarják beállítani, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje nem tényező. Azt is kifejtette Török Gábor, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének politikai kommunikációja a szakmabelieknek úgy tűnhet, tele van hibával, de az emberek mégis vevők rá.

Török Gábor konzervatívan 110 körüli mandátumot jósolna a Fidesznek, de vannak kutatások, amelyek szerint ez a szám akár még nagyobb – kétharmad körüli – is lehet. Szerinte még magukat a szereplőket is meglepi, hogy milyen jók a felmérések. Hozzátette:

Óriási meglepetés lenne, ha az ellenzék nyerni tudna

– fogalmazott a politológus, és hozzátette, mivel a választókörzetekben egy–egy ellen vívnak a jelöltek, a kampány miatt még előfordulhatnak meglepetések. Török Gábor úgy fogalmazott:

A legnagyobb meglepetés az lenne, ha az ellenzék szerezne legalább száz mandátumot.

(Borítókép: Török Gábor 2019. március 25-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)