A honvédelmi miniszter szerint Magyarországot is érintheti a fenyegetettség

D VAJ20220119030
2022.02.16. 08:27
Benkő Tibor egy háttérbeszélgetésen értékelte az orosz–ukrán konfliktust, Magyarország szerepét a NATO-ban, a honvédelmi fejlesztéseket és az ellenzék napokban ismertetett szakpolitikai programját is.

Az orosz–ukrán helyzetben erődemonstráció és párbeszéd kettős egysége teremtheti meg a békét – jelentette ki a magyar honvédelmi miniszter egy budapesti háttérbeszélgetésen. Benkő Tibor részletesen beszámolt a biztonsági környezetről, és felhívta a figyelmet, hogy világszerte romló tendenciák láthatók. Ráadásul a régióban, Magyarország szomszédságában is nyugtalanságra adnak okot az elmúlt időszakban történtek – tette hozzá. Kiemelte: a mostani orosz–ukrán konfliktus is rövid idő alatt eszkalálódott.

Benkő Tibor közölte: a magyarországi hírszerzési információk nem támasztották alá és a célját sem látták annak, hogy a NATO plusz erőket telepítsen az országba. A NATO mi vagyunk – közölte, és emlékeztetett: Magyarországon jelenleg is két NATO-vezetési elem működik. Ezzel együtt úgy fogalmazott: „Oroszország szándékát nem tudjuk kiszámítani.”

Magyarországot is érintheti a fenyegetettség

A miniszter a jelentős kihívások között említette az észak-afrikai és közel-keleti instabil államokat, a terrorizmust, a migrációt, a hibrid hadviselést, valamint a kibertámadások veszélyét is. Kiemelte továbbá, hogy tudósok szerint a következő évtizedekben a járványok kora jöhet.

Kitért arra is, hogy a NATO által megjelölt két fenyegetettségi irány keleti és déli metszéspontja Közép-Európában van. Magyarországot mindkettő érintheti, így jelentős kihívásokkal kell szembenézni.

A lejtő aljáról a vonzó életpályáig

Benkő Tibor felidézte, hogy 1989 óta milyen változásokon ment keresztül a magyar haderő. Azóta volt átszervezés, reform, felülvizsgálat, aminek következtében csökkent a Magyar Honvédség képessége. Emlékeztetett: 2015-ben tudtak elindulni a „lejtő aljáról”, és az első lépések között emelték az akkor már 2002 óta változatlan illetményeket. Ezzel tudták megállítani, majd stabilizálni és növelni a honvédség létszámát – mutatott rá. Arról is beszélt, hogy 2016 óta emelkedik a honvédség létszáma, és olyan vonzóvá vált, hogy meg is tudják tartani a katonákat.

A miniszter részletesen bemutatta a honvédelmi és haderőfejlesztési program eddigi eredményeit, jövőbeli célkitűzéseit. Ezek között is kiemelte a hazafias honvédelmi nevelést. Elmondta, hogy a Honvéd Kadét programban országszerte száz iskolával kötöttek szerződést, és tizenkilenc egyetemmel is együttműködnek.

Az ellenzéki programról

Benkő Tibor felidézte: korábban honvédelmi államtitkárként Vadai Ágnes 2009-ben maga ismerte el, hogy a honvédséggel együtt a honvédséget érintő társadalmi morált is sikerült leamortizálni, ezért hozzá kellene kezdeni a haderőfejlesztéshez. A miniszter megjegyezte: laktanyákat zártak be, felújított technikai eszközöket adtak el, csökkentették a honvédség létszámát, és az utolsó katonai középiskolát is bezárták.

A miniszter kitért a Vadai Ágnes DK-s képviselő által ismertetett ellenzéki honvédelmi programra is. Benkő Tibor több pontot is felsorolt, amelyet az ellenzék kormányra kerülése esetén bevezetne, holott – mint megjegyezte – azok már évek óta léteznek. Ilyen például a lakhatási támogatás, az egészségkárosodási támogatás és a kibervédelmi képesség is.

(Borítókép: Benkő Tibor 2022. január 19-én. Fotó: Vajda János / MTI)