Az ellenzék értékelt: hatalmas pofon Orbánnak, nyertek a magyar emberek

000 9D64EV
2022.02.16. 11:54
Az ellenzéki pártok képviselői Orbán Viktor vereségeként értékelték az Európai Unió Bíróságának (EUB) a döntését, és kiemelték az április 3-i választások növekvő tétjét.

Orbán Viktor 600 ezer forintot vett ki fejenként minden magyar ember zsebéből 

– így kommentálta a közösség oldalán Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az Európai Unió Bíróságának szerdai döntését, arra utalva, hogy így az európai helyreállítási alap mintegy 6000 milliárd forintnyi támogatásától eleshet hazánk.

Ez az ítélet most arról szól, hogy az Uniónak joga van megbüntetni azokat, akik ellopják az EU-s forrásokat

– közölte Dobrev Klára.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője a közösségi oldalán úgy fogalmazott:

Hatalmasat buktak Orbánék, nem tudták megakadályozni, hogy az Unió megvédje az adófizetők pénzét.

Dobrev Klára szerint a döntés arról is szól, hogy a magyar jogállamiság leépítése nem összeegyeztethető az európai értékekkel. A DK politikusa kifejtette, az április 3-i választások tétje a döntés tükrében az, hogy vissza tudják-e szerezni az ország becsületét és tisztességét.

Orbán vereséget szenvedett az Európai Bíróságon, de Magyarország és a magyar emberek győztek

– írta Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője közösségi oldalán. Az Európai Bíróság döntésére reagálva azt is hozzátette: ha Orbán Viktor marad kormányon, akkor a magyar emberek és a magyar gazdaság nem fog tudni hozzájutni az őket megillető forrásokhoz. Kormányváltás esetén viszont olyan kormány fogja vezetni Magyarországot, ami visszavezeti az országot a demokratikus, európai útra, és ami ellen fel sem merül, hogy elindítsák a jogállamisági eljárást.

A magyaroknak járó uniós pénzeket többet nem lehet következmények nélkül a miniszterelnök családjának gazdagodására költeni

– ezt már Donáth Anna, a Momentum elnöke írta közösségi oldalán.

Kormányt kell váltanunk április 3-án, hogy olyan országot építhessünk az uniós forrásokból, amelyben mindenki jól jár, nem csak a fideszes kiváltságosok. Egy olyan országot, ami mindannyiunk Magyarországa

– közölte a Momentum elnöke és európai parlamenti képviselője.

Az Európai Unió Bírósága szerdán hirdetett ítéletet, elutasítva Magyarország és Lengyelország keresetét a jogállamisági perben. A részleteket, Varga Judit igazságügyi miniszter és a Fidesz reakcióját ITT olvashatja.

(Borítókép: Orbán Viktor 2021-ben. Fotó:  Olivier Matthys / POOL / AFP)