Orbán Balázs: Tanuljunk arról, mi a helyes és mi az értékes

MG 6969
2022.02.16. 10:23
Az átideologizált oktatásnak a magyarok által a kommunizmus évtizedeiben megismert működési mechanizmusa újra felütötte a fejét a világban – mondta az MCC Budapest Summit nemzetközi konferenciát megnyitó beszédében Orbán Balázs, és hangsúlyozta, hogy ezért nekünk, magyaroknak kell választ találnunk arra, milyen értékek mentén neveljük a gyermekeinket. Az MCC kuratóriumának elnöke arról is beszélt, hogy Magyarország az egyetlen nyugati állam, ahol megkérdezik az emberek véleményét a genderideológiáról és a gyermekek neveléséről.

Sokan élnek még közöttünk, akik emlékeznek azokra az időkre, amikor a kommunizmus négy évtizede alatt az iskolákban ideológiai oktatás zajlott – kezdte Orbán Balázs szerdán az MCC Budapest Summit nemzetközi konferenciát megnyitó beszédében. Hangsúlyozta, hogy amikor a rendszerváltás idején visszaszereztük a szabadságunkat, azzal a rossz gyakorlattal is le akartunk számolni, hogy ne azt mondják meg az iskolában, miről mit kell gondolni, hanem gondolkodni tanítsanak.

Az MCC kuratóriumának elnöke, aki egyben a miniszterelnök politikai igazgatója is, kiemelte, hogy a kiharcolt szabadságunkat újra veszély fenyegeti, és az átideologizált oktatásnak a magyarok által a kommunizmus évtizedeiben megismert működési mechanizmusa újra felütötte a fejét a világban.

Ha arra a kérdésre, hogy milyen értékek mentén neveljük gyermekeinket, mi, magyarok nem adunk érdemi választ, akkor mások teszik meg helyettünk

– fogalmazott Orbán Balázs, hozzátéve, hogy az átvehető minták nem kecsegtetőek, mivel a nyugati intézményeket a progresszív, szélsőliberális ideológia ejtette foglyul, ami tartalmában és módszereiben nagyon hasonlít a kommunizmus indoktrinációjához.

Egykor osztályharc volt, most rasszok harca van. Egykor a történelem az elnyomók és elnyomottak harcának története volt, ma a nemek harcának története. Egykor a vörös zászlót kellett magasra emelni, ma a szivárványos zászló lobog a mozgalmárok kezében. A másképpen gondolkodó oktatókat ellehetetlenítik, és megbélyegzik a nem eléggé progresszív hallgatókat

– fejtette ki az MCC kuratóriumának elnöke.

A miniszterelnök politikai igazgatója a konferencia céljáról szólva elmondta, azért gyűltek össze a résztvevők, hogy tanuljanak arról, mi a helyes és mi az értékes, mi a helytelen és az értéktelen, hogy miként lehet megkülönböztetni ezeket, és úgy átadni a tudást a gyerekeknek, hogy közben ne veszítsék el a kreativitásukat és a nyitottságukat.

Az MCC Budapest Summit külföldi résztvevőihez szólva Orbán Balázs Ronald Reagant idézte:

A szabadság mindig egy nemzedékre van a kihalástól.

Az MCC kuratóriumának elnöke hozzátette: nekünk, magyaroknak ezt nem kell magyarázni, mi ezt a leckét megtanultuk a velünk történt eseményekből.

Mi, magyarok csökönyös nép vagyunk, ragaszkodunk a nyelvünkhöz, kultúránkhoz és szokásainkhoz. Nem akarjuk másoknak megmondani, hogy hogyan éljenek, de nehezen tűrjük, ha mások akarják megmondani nekünk, hogy mit és hogyan csináljunk

– vélekedett a miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán Balázs elmondta, Magyarország Alaptörvényében rögzítették, hogy hazánk büszke a történelmére, a kereszténységre, annak nemzetmegtartó erejére, és hogy együttélésünk legfontosabb keretei a nemzet és a család.

Magyarország védi a házasság intézményét egy férfi és egy nő között. Az anya nő, az apa férfi

– hangsúlyozta az MCC kuratóriumának elnöke, és kiemelte: Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és a szülők jogát, hogy megválasszák a gyermeküknek adandó nevelést.

A közelgő gyermekvédelmi népszavazásra utalva a miniszterelnök politikai igazgatója hangsúlyozta: Magyarország az egyetlen olyan nyugati ország, ahol ezekről a kérdésekről – a tömeges migrációról és a genderkérdésről – valóban megkérdezték az embereket, s nem a hátuk mögött igyekeztek dönteni.

(Borítókép: Orbán Balázs. Fotó:  Gyurkovits Tamás / MCC)