18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Tizenhat év börtönt kapott a testvérét meggyilkoló férfi

2022.02.16. 21:38
A Szegedi Ítélőtábla jogerősen tizenhat év fegyházbüntetéssel sújtotta szerdán azt a mórahalmi férfit, aki 2020 januárjában leszúrta öccsét, majd rágyújtotta a haldokló áldozatra a házat.

A bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a 23 éves, székelyudvarhelyi születésű, román–magyar kettős állampolgárságú vádlottat.

Az ügyészség közleménye szerint 2020. január 4-én éjjel két óra után az ittas férfi felkereste 17 éves öccsét a korábbi közös családi házukban Mórahalmon. A testvérek vitatkozni, majd dulakodni kezdtek. A fiatalabb fivér késsel megsértette bátyja kezét. A bátyja ekkor elvette a kést, és hátba szúrta testvérét. A vádlott ezután magához vette öccse mobiltelefonját, az udvarról benzint hozott, szétlocsolta a házban és a melléképületben, majd meggyújtotta. A két épület szinte teljesen leégett. A férfi a ház felgyújtása után hazament, másnap a helyi rendőrök vették őrizetbe.

A bíróság előtt azt állította, hogy öccse kábítószer-fogyasztása miatt szólalkoztak össze, és elismerte, hogy felgyújtotta a tanyát, valamint hogy nagyon bánja testvére halálát. A fiatal fiú a tűzvizsgálat jelentése szerint azért nem tudta elhagyni az ablaktalan helyiséget, mert a tűz ott égett a legintenzívebben, ahol menekülni tudott volna. Hozzátették: még legalább negyedórán keresztül élt a tűz keletkezése után, a szúrás a háta bal oldalán érte, és a tüdejét sértette meg. Halálához a vérveszteség mellett a füstmérgezés is hozzájárult. Kiderült az is, hogy az áldozat korábban amfetamint fogyasztott.

A táblabíróság súlyosította az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék által kiszabott tíz év fegyházbüntetést. Benedek Tibor tanácsvezető bíró az indoklásban kifejtette: a dulakodás megkezdésekor a vádlott jogos védelmi helyzetben volt, de ez megszűnt, amikor a kést elvette a fivérétől, majd a háta mögé került. A vádlott 6-8 centi mély szúrt sérülést okozott öccsének, majd tüzet gyújtott úgy, hogy súlyosan sérült testvére még életben volt. Az áldozat tűzhalált halt, így a bűncselekmény különös kegyetlenséggel elkövetettnek minősül. Az ítélőtábla a vádlott fiatal felnőtt korára és a sértetti közrehatásra tekintettel nem látta szükségesnek az ügyészség által indítványozott életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását – írja az MTI.