Vona Gábor: A Fidesz számára a legkomolyabb veszély saját maga

000 DV2002754
2022.02.16. 19:16
Vona Gábor az InfoRádióban elemezte a kampányt, az ellenzéki államfőjelölést, a baloldali pártok kudarckerülő helyezkedését, a Fidesz kiváró stratégiáját és a kisebb pártok esélyeit is.

Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója az InfoRádió Aréna című műsorában elemezte a 2022-es választás esélyeit. A Jobbik korábbi elnöke szerint a köztársaságielnök-jelölést az ellenzéknek már jóval korábban meg kellett volna tennie, akár a kormánypártot is megelőzve, mert most már kapkodásnak tűnik az egész.

Amikor a Jobbik elnöke voltam, akkor Róna Péterrel kifejezetten jó kapcsolatunk volt, és a hazai kisvállalkozások támogatásával kapcsolatban tőle nagyon sok inspirációt nyertünk

– idézte fel a közelmúltat Vona Gábor, aki sem Iványi Gábort, sem Róna Pétert nem tartja rossz jelölésnek, hiszen „mind a két személy a NER-rel szemben épített szakmai és respektálható civil karaktert”.

A DK és a Jobbik blokkolta Márki-Zay Pétert

Az előválasztás után Márki-Zay Péter lendületből elindult, és úgy tűnt, hogy a pártokat maga alá tudja gyűrni, és saját akaratát, érdekeit érvényesíteni tudja. Azóta azt látjuk, hogy a hat párt, különösen a DK és a Jobbik szövetsége jelen pillanatban az ellenzéken belül az orientációs pont. Ez a két párt megálljt parancsolt Márki-Zay Péternek is

– elemezte a helyzetet Vona, aki szerint a DK és a Jobbik összefogásának hatalomtechnikai szempontból van értelme, mert így jobban tudják érvényesíteni az akaratukat a másik négy kisebb párttal szemben.

A DK van a legjobb és legdinamikusabb állapotban az ellenzéken belül. Ők már kormányoztak, és ha a jövőbe kivetítjük azt a tendenciát, amit most érzékelünk, akkor az látható, hogy a DK át fogja venni az ellenzéken belül nem is a legerősebb szerepet, hanem ennél is többet, a meghatározó és lényegében egyedüli aktor szerepét

– jósolta a Második Reformkor Alapítvány alapítója, aki szerint a DK–Jobbik „kényszerházasságot” mindenki másképp dolgozta fel. Akik meg tudták ezt emészteni, maradtak a párt szavazói, mások a Mi Hazánkat vagy a Fideszt támogatják azóta. Vona nem látja, hogy a Momentum milyen szerepet visz a hatpárti összefogásban, mert a kampányban olyan, mintha hátrébb léptek volna.

Nem akarták magukat összegyurcsányozni, aztán mégis sikerült, és most mintha nem akarnák magukat összemárkizaypéterezni sem, és mintha a Momentum most arra játszana, ha lemegy a választás, és nyernek, akkor végül is középpárti pozícióban ott vannak, ha nem, akkor pedig a legkevesebb rakódjon rájuk a vereségből

– elemezte a helyzetet a volt pártelnök, aki szerint ma már egy Jobbik- és egy DK-szavazó között olyan nagy különbség nincs, „ez az alsó középosztálybeli elégedetlen, dühös közeg”. Vona szerint a listaállítás mentális terhével is magyarázható az, hogy még mindig nem készült el az ellenzék listája:

A listaállítás az a pillanata a politikus életének, amikor őt értékelik személyében, és ezt nem mindig szeretjük.

Márki-Zay mandátuma

Márki-Zay Péter mandátumával kapcsolatban Vona Gábor megjegyezte, hogy ellenzéki győzelem esetén nem kérdés, hogy átvegye-e a mandátumát, ha pedig csak egyéniben nyer, akkor kötelező lesz beülnie a Parlamentbe. Választási vereség és egyéni kudarc esetén viszont nem volna szerencsés a mandátuma átvétele.

Az ellenzék részéről pontosan az a fajta politikai párt hiányzik, amit Márki-Zay Péter mozgalma tudna megjeleníteni. (…) Jakab Péter programja főképpen baloldali irányba mozdult el, inkább a munkásokról beszélt, a szegénység felszámolásáról, ami legitim, csak nem biztos, hogy ez volt a megfelelő szereposztás, és nagyon hiányzik szerintem az ellenzéki térfélről a jobbközép hang

– jegyezte meg a volt politikus, aki szerint a Fidesz-árvák megszólítása nem túl sikeres.

Erőközpontok az ellenzéken belül

Most azt látjuk, hogy egy erőközpont van, a DK és a Jobbik, és van egy potenciális erőközpont Márki-Zay Péter körül – vázolta a helyzetet Vona Gábor, aki szerint ez az erőközpont az előválasztás után úgy tűnt, hogy valódi riválisává lehet a DK–Jobbik szövetségnek. Most viszont úgy tűnik, hogy inkább nem, de amennyiben Márki-Zay Péter megnyeri a választásokat, és miniszterelnök lesz, akkor nyilván olyan infrastrukturális lehetőségek nyílnak meg számára, hogy sokkal kiegyenlítettebbé válhat ez a párharc – fogalmazott Vona, hozzátéve:

Márki-Zay olyan hibaszázalékkal nyilatkozott mostanában, ami lehetővé tette azt, hogy őt egy zavaros figuraként fesse le a Fidesz kommunikációja. Az ellenzék jelöltje olyan hibákat vét, ami nem engedhető meg egy kampányidőszakban. 

Vona Gábor szerint Márki-Zay a kormánnyal szemben fogalmazhat nagyon karcosan, de most a saját szövetségeseiről beszélt, és nagyon sértő Vona szerint, hogy kommunistáknak és fasisztáknak érzi őket, még ha ez egy freudi elszólás is.

Én azt is látom, hogy nagyon sokat dolgozik Márki-Zay Péter ebben a kampányban, és bizonyára fáradt

– jegyezte meg Vona, aki rámutatott, hogy a pszichés nyomás mellett a miniszterelnök-jelöltnek belső harcokat is vívnia kell, amitől fizikailag is elfárad az ember. Márki-Zay Péter kommunikációjának kisimulásához Vona Gábor szerint idő kell. A Jobbik egykori elnöke a Fidesz kommunikációját sem érzi erősnek, úgy tűnik, hogy inkább csak az ellenfél hibáira várnak. Hatalmas veszély lehet viszont az, hogy a biztos győzelem tudatában elkényelmesedik a kormánypárt és annak aktivistái, 2002 keserű tapasztalata így akár megismétlődhet.

A Fidesz legnagyobb ellenfele saját maga

A Fidesz számára a legkomolyabb veszély most saját maga, hogy képes lesz-e egy olyan ellenzékkel szemben jó kampányt csinálni, amely a kampányhajrában, úgy tűnik, hogy nem tud nyerni

– figyelmeztetett Vona, aki úgy látja, hogy a kormányzati pénzosztás nem váltható át egy az egyben szavazatokra. A Facebook szerepe tovább nőtt 2018-hoz képest, az óriásplakátok pedig szerinte senkit nem fognak átállítani a másik oldalra.

Mivel tapintható az elégedetlenség az összes mostani parlamenti párt irányában, ezért Vona Gábor esélyesnek tartja a bejutásra a Magyar Kétfarkú Kutya pártot és a Mi Hazánkat is, sőt Gattyán Györgyéknek is lehet 1-2 százalékos eredményük.

Ha a Mi Hazánk bejut, az a Fidesz számára nagyon sok opciót és lehetőséget megnyit. Egyrészről visszaállhat a centrális erőtér stratégiája (…) másrészt külföldön is tud magyarázkodni, és azt mondja, hogy bár nagyon sok kritizálható döntést hoz, de ő lényegében a szélsőségesektől védi Magyarországot – jegyezte meg Vona Gábor.

Vona Gábor az Index állandó szerzője, írásait itt olvashatja el.

(Borítókép: Vona Gábor. Fotó: Kisbenedek Attila / Afp)