A romáknak nem, a ruszinoknak és a szerbeknek lesz szószólójuk a parlamentben

2022.02.17. 17:57

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elsőként az Országos Ruszin Önkormányzat és a Szerb Országos Önkormányzat nemzetiségi listáját vette nyilvántartásba. Nekik már szinte biztosan lesz szószólójuk az új Országgyűlésben, mivel elég, ha egy regisztrált nemzetiségi választójuk érvényes szavazatot ad le a listájukra.

Akkor állíthat országos nemzetiségi önkormányzat listát, ha a közgyűlés erről január 31-ig döntött, és megszerezték a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlását. Az Országos Roma Önkormányzatnak azért nem lesz szószólója, mert nem tudtak a jelöltekről időben megegyezni.

Az Országos Ruszin Önkormányzat esetében a listaállításhoz 12 ajánlás, a Szerb Országos Önkormányzat esetében pedig hét ajánlás is elég volt, de a nemzetiségek többségénél tíznél kevesebb érvényes ajánlásra van szükség a listaállításhoz. Országos lista állításához a nemzetiségeknek legalább három jelöltet kell bejelenteniük.

A nemzetiségi szószólók sem szavazati joggal, sem törvényjavaslat-tételi joggal nem rendelkeznek, kivéve, ha kedvezményes képviselői mandátumot szereznek. Ilyet akkor kaphat egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét.